HAK - Herman A Kähler A/S 1839-1974
Joachim C. H. Kähler, tysken som 1839 hamnade i Naestved, och kom att bli en av Danmarks mest kända keramiker. De första 30 åren tillverkades i huvudsak Kakelugnar, men i och med att sönerna Herman August och Carl Fredrik tar över verksamheten så startar en ny epok. Herman August lämnar fabriken 1875 och startar en egen verkstad. Carl fortsätter med den gamla fram till 1896 då han beslutar sig för att sälja den. Herman August blir den som fortsätter traditionen i sin fars fotspår. Det var också han som introducerade den berömda HAK-signaturen. 
Kring mitten av 1880-talet så startade Herman August ett närmare samarbete med arkitekten Vilhelm Klein. De började framställa bruks och prydnadsgods i större omfattning med olika former av glasyr och dekorationer. Den mest kända glasyren, blev den som kom att kallas "Kähler Röd". I och med denna omställning så växte intresset för Kählers produktion och fabriken var snart ett välkänt namn i hela världen.
Företaget har bytt ägare vid flera tillfällen, men har alltid tillhört familjen Kähler. Arvet har hela tiden gått vidare inom familjen. 1974 stänger Herman Kähler sina dörrar för sista gången i och med att bröderna Herman Jörgen och hans bror Nils Joakim väljer att gå skilda vägar.
Konstnärer och formgivare: Kählerfamiljen genom åren - Joachim Christian Herman, Herman Hans Christian, Carl Frederik, Herman August, Sigrid, Stella, Herman Jörgen, och Nils Joakim. Dessutom Carl Ove Julian Lund, Vilhelm Klein, Hans Andersen Brendekilde, Karl Hansen-Reistrup, Laurits Andersen Ring, Thorvald Bindesboell, Svend Hammershoei och Jens Thirslund.
Mer information om Herman Kähler - Klicka här  (Engelska)

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012