Carl Eldh 1873-1954

Carl Johan Eldh, född i Dannemora den 10 maj 1873. Han gick några år i folkskolan innan han som 13-åring började arbeta för att hjälpa till i hushållet. I sena tonåren börjar han på Tekniska Skolans kvällskurser i Stockholm och på dagarna arbetar som bildhuggare vid restaureringen av Uppsala Domkyrka.

År 1895 beslutar han sig att på vinst och förlust resa till Paris. Där tar han lektioner hos Professor Injalbert och studerar på Ecole des Beaux Arts. Han bosätter sig i Montmartres nöjes- och konstnärskvarter, där finns förutom ateljéer också en mängd etablissemang som cabaréer, teatrar, musikhallar och danslokaler.
Carl arbetade i många olika material, det kunde vara brons, betong, gips, terrakotta, sten, marmor och trä. Många av sina modeller hittade han av en ren slump då han promenerade på Paris gator. 1902 möter han en ung kvinna på trottoaren. Han fängslas av hennes nedstämda utseende och beslutar att följa efter henne. En halvtimme senare, då hon når sin portgång, ger han sig till känna. Han överlämnar en lapp med sitt namn och adress och frågar om hon vill posera för en skulptur. Hon tar lappen, men svarar inte. Carl är helt betagen av kvinnan han mött, han börjar genast skulptera efter den minnesbild han har av henne.
Sex månader senare hör hon av sig och han kan fullborda skulpturen. Några månader senare sänder kvinnan bud efter honom. Han blir nästan chockad då han återser henne. Hon är svårt sjuk och lever illa, nästan i misär. Hon har inga ekonomiska möjligheter att söka sjukvård så Carl flyttar henne till ett sjukhus och tar på sig kostnaderna. Sommaren 1903 får han veta att hon avlidit. Kvinnan är dock förevigad i skulpturen ”Femme De Trottoir” (Damen på trotoaren). Skulpturen ”Från Gatan” gjorde han 1907 och den kom till på nästan samma sätt. Den är en blandning av moderskänsla, förtvivlan och nöd och var tänkt som en hyllning till ensamma och övergivna mödrar.
Femme De Trottoir
Från Gatan
Carl tillbringar största delen av sin tid i Paris, men besöker även Italien, Belgien och Sverige vid tillfälle. Han deltog vid flera utställningar, bl.a. i Stockholm 1897, Konstnärsförbundet i Stockholm 1899 och i Paris 1900 och 1902. Hans första stora arbete var skulpturen ”Linnea” i marmor. Den köptes av Eva Bonnier i Stockholm.
Carl återvänder till Stockholm 1903 och bygger om en liten butikslokal till ateljé på Narvavägen. Vid denna tid träffade han också sin blivande hustru Elsie Persson, med vilken han fick dottern Brita 1907. 1910 deltog han i en tävling om vem som skulle få äran att göra Wennerbergsstatyn. Han skickade in tre förslag och ett av dem vann.
Under perioden i Stockholm lärde han känna August Strindberg. Han såg ofta Strindberg passera ett av hans fönster och gjorde då skulpturen ”Strindberg på prommenad”. De bägge var sedan vänner fram till Strindbergs död 1912. 1921 reste hustrun Elise och dottern Brita till Karlifornien i USA för att arrangera utställningar av Carl skulpturer. De återvände till Sverige 1923 och två år senare reste hela familjen till USA. Carl återvänder till Stockholm 1924, utan hustru och dotter. Han bygger en ateljé i Bellevueparken som han arbetar i under resten av sitt liv. Idag är ateljén ett museum över hans konstverk.

Carl blev Riddare av Kungliga Nordstjärnordern 1927, Kungliga Vasaordern 1935, fick professors titel 1936 och var den förste mottagaren av Sergelpriset år 1945. Han avlider på Roslagsgatan i Stockholm den 26 januari 1954. Han träffade aldrig mer sin hustru och dotter. De återvände till Stockholm först efter Carl död.

 
Exempel på signatur

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012