Isak Isaksson 1949-

Isak i Bergshamra-ateljén 2018

Isak Isaksson föddes 1949 i Östersund men hade sin uppväxt i Västerås. Han drogs tidigt till drejskivan, leran och glasyrerna. Genom hårt arbete och stor experimentlusta utvecklades han till en självlärd och fristående keramiker av högsta rang.
Isaks konstnärskap utgörs av det högbrända stengodset och porslinet. Keramiken får ofta klassiska former med ursprung i den antika världens brukskärl. De talrika glasyrerna är lekfulla och mångfacetterade. Hans konstnärliga signum är kristallglasyrerna som fäller ut undersköna kristallina strukturer på godsytan.
"Det var en tillgång för mig att jag är självlärd. Jag kände inte till vad som inte kunde göras. Det gav mig många misslyckanden men till slut också gränsöverskridande framgång."
En annan av Isaks keramiska specialiteter är chawan – en traditionell skål som används i te-ceremonier i Östasien. Han tilldelades 1994 ”Sen Hounsai Soshitzu”-priset vid Tankosha-biennalen i Kyoto för just en sådan skål. Vinnarbidraget var en delikat chawan med ljuvligt reduktionsbränd rödgrå kristallglasyr.
Isak Isaksson förärades 2019 slutligen ett mästarbrev – den högsta utmärkelsen för keramiker i Sverige. I den nuvarande ateljén i Bergshamra i Roslagen fortgår keramisk skapande så gott som varje dag. Nya ugnar byggs, nya former prövas och nya glasyrer blandas. En konstnär går inte i pension!
"Varje dag står nya idéer på kö."
Isak har haft verkstäder på följande platser:

Gotland, Baggers Backe 1976-1985
Österlånggatan 41, Gamla Stan 1986-1990
Järntorget, Gamla Stan 1990- 1998
Österlånggatan 20, Gamla Stan 1998 - 2005
Velamsunds Bruk, Nacka 2005-2011
Bergshamra Roslagen nuvarande.

     

 

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012