Guldkroken 1946-
Bengt Grunditz 1918-2007
Bengt Oscar Grunditz, född i Hjo den 1 oktober 1918 och från 1943 gift med Märtha Grunditz. 1946 startar paret Grunditz Guldkrokens Kakelugnsfabrik i Hjo, men nästan omedelbart började de också att tillverka hushålls- och prydnadsgods som handmålades och såldes till butiker i hela landet. En del av produktionen gick också på export till USA. På företaget arbetade ca 15 personer och inledningsvis förbrukades ca 300 kg skånsk lera per dag. Senare importerades även lera från Tyskland som blandades med den Svenska.
Perioden 1980-88 drevs verksamheten av Bengt och Märthas barn som därefter sålde fabriken till Björn Ouvrén. Idag är Guldkroken en del av Porslinsfabriken i Lidköping som startades 2007 och som även äger varumärket Hackefors. De producerar förutom kakelugnar, även prydnadssaker som exempelvis ljusstakar, figuriner och spargrisar m.m. Bengt Grunditz avlider i Hjo den 5 december 2007.
Konstnärer: Åke och Märtha Grunditz, Bengt och Gösta Löthman, Leslie Jean, Lasse Frisk och Margaretha Hennix. De hade även en viss försäljning av föremål designade av Jussi Mäkelä och Kardi Kaerma.
Stämplar, etikett och föremål från Guldkroken

Bilder på vaser och skål: Per-Erik Nilsson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012