Gouda Holland
Gouda är en stad och region i Holland och likt Delft så handlar inte Goudakeramik om en enstaka fabrik, utan en mängd olika tillverkare knutna till regionen och runt om i Holland. Man brukar kalla keramiken för Goudastil.

Tillverkare som kan nämnas och som går under namnet Gouda, är Plateelbakkerij Zuid-Holland (PHZ), verksamma 1898-1964, Regina verksamma 1898-1979, Schoonhoven som startade 1920 och fortfarande finns kvar, Ivora där man funnit föremål tillverkade så tidigt som 1630. Tillverkningen hos Ivora lades ner 1965. 
Sedan har vi Goedewaagen, start redan 1610 och namnbyte 1779 till Dirk Goedewaagen. Namnet användes fram till 1982 då de bytte namn till Royal Goedewaagen. Fabriken är fortfarande i drift. Sedan välkända Zenith som hade verksamhet mellan åren 1749-1984.
Alla tillverkare hade sin egen stil och duktiga medarbetare. Efter andra världskriget försvann många av tillverkarna och efterhand sjönk också kvalitén.
Några fabriker finns kvar än i dag, bl.a Royal Goedewaagen. Man får se upp, för en del av det man ser idag är reproduktioner av tidig Goudakeramik och rena förfalskningar. Signaturerna på Goudakeramik är nästan alltid handskrivna, likt de signaturer som förekommer på Delftfajans.
En utmärkt sida om Goudas stämplar och historia hittar du här: Goudadesign 
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012