HAK - Herman A Kähler A/S 1839-1974
Joachim C. H. Kähler, tysken som 1839 hamnade i Naestved, kom att bli en av Danmarks mest kända keramiker. De första 30 åren tillverkade han i huvudsak Kakelugnar, men i och med att sönerna Herman August och Carl Fredrik tar över verksamheten så startar också en ny epok. Herman August lämnar dock fabriken 1875 och startar egen verkstad, medan Carl fortsätter med den gamla fram till 1896 då han väljer att sälja den. Herman August blir därför den som fortsätter den keramiska tradition som fadern en gång startade. Det var också Herman August som introducerade den berömda HAK-signaturen.
I mitten av 1880-talet startade Herman ett närmare samarbete med arkitekten Vilhelm Klein. Då började de att tillverka bruks och prydnadsgods i mycket större omfattning och med olika former av glasyr och dekorationer. Den mest kända glasyren kom att kallas "Kähler Röd". I och med denna omställning växte också intresset för Kählers produktion och fabriken var snart ett välkänt namn i hela världen.
Företaget har bytt ägare vid flera tillfällen men har alltid tillhört familjen Kähler. Men 1974 då fabriken ägs av bröderna Herman Jörgen och Nils Joakim Kähler, läggs tillverkningen ner. Detta beroende på att bröderna väljer att gå skilda vägar.
Konstnärer och formgivare: Kählerfamiljen genom åren - Joachim Christian Herman, Herman Hans Christian, Carl Frederik, Herman August, Sigrid, Stella, Herman Jörgen, och Nils Joakim. Dessutom Carl Ove Julian Lund, Vilhelm Klein, Hans Andersen Brendekilde, Karl Hansen-Reistrup, Laurits Andersen Ring, Thorvald Bindesboell, Svend Hammershoei och Jens Thirslund.
Mer information om Herman Kähler - Klicka här  (Engelska)

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012