Agneta Taube 1949-

Agneta Elisabet Taube, keramiker född den 29 januari 1949, gick förberedande keramiska utbildning i London 1968-69, därefter för Gutte Eriksen och Gudrun Meedom-Beck vid Jydske Kunstakademi Århus Danmark 1969-72. Hon har även studerat keramisk skulptur, drejning av stora föremål och indrejningsteknik m.m.
Agneta har arbetat med keramik sedan början av 1970-talet och driver Lergrossisten i Örebro sedan 1988. Där tillverkar hon bl.a. bruks- och nyttoföremål. Hon har även import och försäljning av leror, keramikmaterial, maskiner och ugnar m.m. för hobby, fritid och undervisning. Från början arbetade hon mest med bruksföremål i mindre serier men har sedan dess mer övergått till unika objekt, ofta rakubrända. Agneta har fått Tromsö Kulturstipendium, Axbergs kulturstipendium och Wadköpingsstipendiet. Hon är/har varit medlem i KIF, Konsthantverkscentrum och Konstnärernas kollektivverkstad.
Agneta har haft separatutställningar på Tromsö Kunstforening och Festspillene i Norge, Konstens Hus i Luleå och Konsthantverkarna i Örebro. Hon har dessutom deltagit vid utställningar i England, Danmark, Ungern och flera svenska kommuner. Agneta finns representerad på flera sjukhus och sjukhem i Norge, Norskt Kulturråd, Landstingen i Örebro och Värmland, Örebro, Kumla och Luleå kommuner m.fl. 
Hennes föremål är signerade med ett "A" i en cirkel, "Agneta" eller med etikett.
Exempel på föremål och signaturer

Textunderlag och bilder: Agneta Taube

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012