Alexis Ankarcrona 1825-1901

Edvard Alexander "Alexis" Ankarcrona, konstnär född i Risektalösa Socken i Boserup Skåne län den 22 september 1825, son till regementskvartersmästaren och kammareherren Teodor V. Ankarcrona och friherrinann Charlotta Sture. Alexis var bror till konstnären Henrik August Ankarcrona och från 1852 gift med Charlotte Jennings f. Piper, en dotter till Skånellaholms härskarinna. Alexis utbildning inom det konstnärliga är begränsat till studier hos T.D. Holm.

Alexis började sin karriär som militär vid Upplands Regemente 1847-1852 där han också avancerade till underlöjtnant. 1952 tog han avsked från det militära för att därefter på heltid ägna sig åt konst och andra uppdrag. Han var bl.a. ledamot och kommissionär av "The Great European American Emigration Land Company" med avsikt att hjälpa folk att emigrera och köpa egen mark i Amerika. 
Alexis var också landskapsmålare, bl.a. med uppdrag för Gustavsbergs Porslinsfabrik under en period på 1860-70 talet. Ankarcrona avlider i Stockholm den 15 september 1901. Hans konst signerades "Alexis Ankarcrona".
Exempel på signaturer

  
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012