Alf Sjöberg 1962-2007
Alf Sjöberg f. 1962, gick treårig humanistisk linje med estetisk specialisering som avslutades 1981, därefter en ettårig formgivnings- och konsthantverksutbildning. 1982 när han var klar med sin utbildning, praktiserade han under två år vid en keramisk verkstad och på våren 1984 startar han "Alfs Drej & Design" i Bjursås.

Har arbetade i ett mjukt och enkelt formspråk och experimenterade ofta med glasyrer. I verkstaden tillverkades främst bruks- och prydnadsgods i stengods med blyfri glasyr. Det var tekannor, fat, dubbelskålar, näckroslyktor, mjölksyrningskrus, koppar, muggar, Alftomten och inte minst den mycket populära "Bjusås Bävern".
Han tillverkade också oblataskar, nattvardskalkar och nattvardskannor, skulpturer och figurer. En del såldes i den egna butiken, men merparten sålde han på mässor och marknader. Han gjorde även beställningsarbeten som t.ex. tredimensionella väggtavlor med figurer på, gjorda med exempelvis ett fotografi som förlaga. Resultatet blev en uppskattad gåva till någon jubilar och garanterat unik.
I verkstaden fanns en fiberisolerad elektrisk ugn, två drejskivor (den ena självbyggd), lerkran, sprutskåp, samt diverse andra hjälpmedel och redskap som hör till. Han tillverkade ofta det han behövde själv. 2007 planerar han att flytta sin verksamhet till ett nytt hus i Sågmyra. Han var en praktisk man och skulle naturligtvis bygga det nya huset själv, efter egna ritningar. Allt får ett tragiskt slut den 23 april 2007 då han befinner sig i skogen för att fälla timmer till sitt bygge. Han insjuknar hastigt under arbetets gång och avlider på platsen. Alf Sjöberg blev 45 år gammal.
Exempel på stämpel och föremål av Alf Sjöberg

Stort tack till Kajsa för hjälpen

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012