Allan Ebeling 1897-1975
Allan Svante Ebeling, autodidakt keramiker, konstnär och skulptör, född i en liten stuga i Bethlehem på Long Island USA den 30 juli 1897. Han var son till ingenjör Svante Ebeling och Anna Pettersson Haldin. Allan växte upp i USA och arbetade där bl.a. som reklamtecknare och kemigraf. När fadern avled 1908 flyttade han till Sverige och utbildade sig vid Tekniska Skolan och Althins målarskola. Han reser även utomlands för studier vid ett flertal tillfällen under 1920-talet. 1921 får han anställning vid Bo Fajans i Gävle och 1927 gifter han sig med Torshällaflickan Nilda Maria Lundberg.
1928 efter sex år vid Bo Fajans slutar Allan sin anställning. Han upplevde tillverkningen som monoton och fick aldrig utlopp för sitt skapande. Resan går istället vidare till Upsala Ekeby. Hans uppdrag där blir att skapa fabrikens hela keramiska kollektion till Stockholmsutställningen 1930. Efter att ha fullbordat sitt uppdrag slutar han vid Upsala Ekeby och söker sig istället till Steninge Lervarufabrik, men där stannar han bara någon månad. Efter att under några år ha vandrat runt på keramikföretagen beslutar sig Allan för att starta egen verksamhet och efter en cykeltur i Torshälla upptäcker han en gammal Blomkruksfabrik.
Ebeling beskrev fabriken som en gammal "stenåldersverkstad" inhyst i ett trångt trädskjul. De få inventarier som fanns bestod av en brännugn, en drejskiva och en glasyrkvarn, men det räckte åt Ebeling. 1930 tar han med sig familjen och flyttar till Torshälla. Där i den gamla blomkruksfabriken öppnar han egen ateljé under namnet "Svensk Lerkonst". Till sin hjälp har han en svåger, en kusin, en drejare och så luffare Nilsson. 
Vid denna tid bestod tillverkningen främst av extremt stora föremål. Det kunde vara väldiga djur som han tecknat vid sina många besök på Skansen i Stockholm. Han hade viss förkärlek för Elefanter och påstods bara kunna tillverka sådana under en tid. Men det blev också lerfat stora som kvarnstenar och andra mer eller mindre konstiga föremål. Ebeling hade också avsatt luffare Nilsson och en drejare att tillverka blomkrukor, gräddkannor och andra enklare föremål. Luffare Nillson var dock något opålitlig och kunde helt plötsligt ge sig av för att gå på luffen under perioder.
Luffare Nilsson
Allan stannar kvar i Torshälla under resten av sitt liv. Tillverkningen som inledningsvis bestod av allt från skulturer till enkel brukskeramik, hade nu utökats till byster, figurer och figuriner i brons. Han deltog vid Stockholmsutställningen 1930 för Upsala Ekebys räkning och har haft separatutställningar för keramik i Falun och Gävle 1925, Karlstad, Malmö, Arboga och Göteborg 1931, New York 1931, Little Silver i USA årligen 1930-34, Stockholm 1933, Västerås 1936. Han har även haft egen utställningar för måleri i Gävle, Eskilstuna och Stockholm m.fl. Hans konst finns representerad på Metropolitan i New York, Prins Eugens Waldemarsudde och på Nationalmuseum i Stockholm.
Flera av Allans skulpturer är placerade i Torshälla och Eskilstuna. Till hans minne öppnades också Ebelingmuseet i Torshälla 1997. Allan Ebeling avled i Torshälla den 3 maj 1975. Föremålen är signerade "AE", "AE Torshälla", "Ebeling" eller "SL Torshälla".
Ebelings verkstad i den gamla blomkruksfabriken
Keramikfat av Ebeling

Exempel på hur Ebelings föremål signerades

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012