Anna Pettersson 1864-1948

Anna Eugenia Mathilda var porslinsmålarinna och föddes Petersson i Visby den 28 mars 1864. Hon var dotter till orgelbyggare Nils Petersson och Anna Helena Hägg. Anna lämnade Visby tillsammans med flera av sina syskon i slutet av 1880-talet och flyttade till Stockholm. Inledningsvis bodde hon på Adolf Fredrik rote 6, därefter på Matteus Rote 26. I samband med flytten till Stockholm byter hon också efternamn, från Petersson till Pettersson.
Från 1889 studerade Anna dekor- och porslinsmålning hos Eugéne Bourénery vid Rörstrand och fick i samband med studierna arbete i porslinsfabrikens målarstudio. Där dekorerade hon prydnads-, hushålls- och nyttoföremål. Hon stannade på Rörstrand till 1912, därefter öppnade hon en egen skola för utbildning i porslins- och sidenmåleri. 
Anna har deltagit vid flera av Rörstrands utställningar. Dessutom 1922 i samband med en utställning av elevarbeten i den egna skolateljén. Hon har fått flera priser och utmärkelser, bl.a. i USA. Hennes konst finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm.
Anna som gick ogift genom livet, var bosatt på Linnégatan 60 i Stockholm när hon dog den 2 februari 1948. Det är inte känt hur hon signerade sina föremål.  
Högst upp till höger en målning föreställande Anna och till vänster ett exempel på hennes dekorarbete. Foto: Nationalmuseum
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012