Asta Nilsson 1926-2017
Asta Nilsson, lärarinna och autodidakt keramiker, föddes den 12 maj 1926. Hon startade sin egen keramikverkstad i Lörby utanför Sölvesborg på 1960-talet, där tillverkades främst prydandsföremål som t.ex. fåglar, skålar och fönsterdekorationer m.m. I anslutning till verkstaden fanns även en liten butik där hon sålde sina föremål.

Asta arbetade även som lärarinna. Hon började på Konstskolan i Kristianstad där hon arbetade i början av 1970-talet. Hon fortsatte sedan till Önnestads folkhögskola och en tjänst som ämneslärare i keramik under åren 1975-1993. Hon höll även privata keramikkurser hemma vid verkstaden.
På 1980-talet flyttades verkstaden till något som kallades Lavatorpet på Strandvägen 18 i Hällevik. Där hade tidigare funnits en Antikaffär, ett Café, ett Skomakeri och Birger Bergheims cykelaffär. Det som tillverkades vid Asta Keramik såldes inledningsvis i kiosken på Hanöhusvägen 1, därefter i en ombyggd lada vid hennes hem på Lavas Väg 21 i Hällevik.
På ålderns höst flyttade Asta till äldreboendet Falkalyckan i Sölvesborg. Där avled hon den 9 december 2017, hon var då 91 år gammal. Hennes föremål signerades kort och gott "asta".
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012