Bettan Svartholm 1948-
Bettan Svartholm född 1948, autodidakt keramiker och skulptör. Öppnar egen keramikverkstad 1972 och flyttar 1974 verksamheten till i Kärrdal utanför Varberg. Från 2001 i Gunnarp vid Ätran. Bettan arbetar med lergods och reduktionsbränt stengods med egna klassiska glasyrer, en del unikt. Hon skulpterar i lera och betong och gör gärna historiska kopior. Större arbeten görs tillsammans med Håkan Sjöström. Det största verket som de har åstadkommit är en lekborg i Varberg.

Bettan Svartholm är en flitig keramiker och skulptör i och har de senaste åren framför allt ställt ut i Köpenhamn. Dels skapar hon nytt och bränner i egen ugn i Gunnarp. Dels gör hon repliker på gammal keramik med utgångspunkt från de fynd som har gjorts vid utgrävningar i Halland. 
Hon har deltagit i flertalet utställningar bl.a. Konsthantverkshuset, Galleri Qartil, Kulturbageriet, Art Performance Bokmässan, Part Gallery och Galleri 19 i Göteborg. Galleri Leander i Skövde, Galleri Vita Katten i Stockholm, Varbergs Museum, Kreateam i flera städer, Konstliv i Halland samt Kaleidoskop i Köpenhamn.
Bettan är representerad i Bohusläns och Jönköpings Läns Landsting, Varbergs Kommun, Sveriges Riksdag samt Halmstad Länsmuseum. Perioden 1981-2000 signerar hon sina föremål "BS", därefter "Bettan".
Exempel på föremål av Bettan Svartholm

Textunderlag och bilder: Bettan Svartholm

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012