Carl Fagerberg 1878-1948
Carl Vilhelm Fagerberg, skulptör och medaljgravör, född på Dalarö den 3 november 1878, son till byggmästare Johannes Fagerberg och Sofia Sandberg. Carl Fagerberg gjorde sig främst känd för sina skulpturer och målningar. Han utbildar sig först på Konstakademien i Stockholm perioden 1902-1905. Därefter reser han med hjälp av Jenny Lindstipendiet till Frankrike, Tyskland, Italien och Tunisien där han fortsätter sina studier. 1909 återvänder han hem och öppnar en Ateljé på Prästgårdsgatan 3, bostaden ligger först på Sjöstugan i Sundbyberg, men på 1920-talet flyttar han till St Paulsgatan 6 i Stockholm. Sista tiden bor han dock i sin ateljé på Prästgårdsgatan.

Carl Fagerberg, eller "Calle Skakis" som han kallades, tillhörde kretsen kring Albert Engström. Han var populär, mycket skicklig och hade god anpassningsförmåga. Det fanns knappast något område han inte var villig att prova på. Carl gjorde både stora och små skulpturer, bl.a. för kyrkor och offentliga platser både i Sverige och utomlands. Ett av hans första uppdrag var en utsmyckning på järnvägsstationen i St: Petersburg. Därefter kom reliefen "Kristus välsignar barnen" för Svenska Kyrkan i Paris, krucifix och statyer för Skellefteå Kyrka och Luleå Domkyrka.
Han gjorde skissen till Engelbrekstatyn i Falun 1912 och monumentet över störtade flygare på Malmslätt på 1920-talet. Han kom också med förslaget att uppföra ett monument med ett förevigande av namnen på alla vinnarna i Vasaloppet. Listan kan göras lång. Några av hans föremål användes också av Svenska Konstidkares lotteri som vinstföremål. Skulpturerna gjordes i flera olika material, vanligast var porslin och brons. 
Lodjuret på bilden tillverkades av Gustavsbergs Porslinsfabrik och är en kopia av det Lodjur som beställdes av Johannes Folkskola i Stockholm. Carl Fagerberg avled i sin ateljé på Prästgårdsgatan i Stockholm den 23 april 1948. Hela hans kvarlåtenskap tillföll Sundbybergs kommun. Hans skulpturer och statyetter signerades "C. Fagerberg".

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012