Carl Johan Dyfverman 1844-1892
Carl Johan Dyfverman, skulptör född i Morlanda på Orust den 18 februari 1844. Han gick till sjöss som 15 åring och tillbringade sedan 8 år på världshaven. När han mönstrar av i Göteborg 1867 börjar han studera på Slöjdföreningens Skola och får även praktikplats hos en bildhuggare. Några år senare reser han till Stockholm för studier på Tekniska skolan och Konstakademien och kring 1879 öppnar han egen ateljé på Norrtullsgatan 12 i Stockholm.

Där tillverkade han byster och andra skulpturala objekt gips. En byst i gips t.ex, kunde inhandlas för 30 kr om man köpte den direkt av konstnären i hans ateljé. Från 1882 hyr han in sig hos handlare Tiberg på Västra Beridarebansgatan 7 i Sundbyberg. Där fortsätter han sin tillverkning av byster, skulpturer och statyetter. 
Under den kalla och mycket snörika vintern 1888 kommer så hans genombrott. Carl Johan befinner sig i Kungsträdgården och av en ren tillfällighet börjar han skulptera i snö. Resultatet blev skulpturen "Barmhärtigheten". Med en frivillig inträdesavgift lyckades han under två vintermånader samla in över 14.000 kr. Hela summan skänktes till fattiga och arbetslösa människor. Samma år tilldelas Dyfverman den Kungliga medaljen av 5:e storleken med inskriften "Illis quorum meruere labores".
Under de tre efterföljande vintrarna gjorde han ytterligare 9 uppmärksammade snöskulpturer, de flesta i Stockholm men även ett par i Gävle. Återigen gick de insamlade medlen till arbetslösa och fattiga. Dyfverman blev berömd, hyllad och belönades med Vasaorden. Han arbetade i förutom snö, även i trä, gips och brons. Statyetten "Vikingen" gjordes även i parian på Gustavsbergs Porslinsfabrik och i terrakotta vid Upsala Ekeby, dessutom gjordes statyetterna "Sköldmö" och "Fritiof och Ingeborg" i terrakotta vid Upsala Ekeby kring sekelskiftet 1900. Bland hans offentliga verk kan nämnas "Barmhärtighet" på Götgatan 40, David med slungan" på Sundbybergs Museum, "Jesusbyst" i Alby Kyrka, "Merkurius" i Ystad, "Qvadrigan" på Cirkus i Stockholm, "Vulkanus" i Ystad, och "St. Göran och Draken" vid Matteuskyrkan i Norrköping m.fl.
Dyfvermans konst finns representerad på bl.a. Nordiska Muséet och Ateneum i Helsingfors. Den sista tiden innan sin död, led han av svår influensa och luftrörskatarr. Han avled på Sofiahemmet i Stockholm den 10 januari 1892. Hans föremål signerades "C.J. Dyfverman".
Notisen om hans bortgång publicerades i flera dagstidningar runt om i landet, den till vänster i Norra Skånes Tidning den 12 januari 1892.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012