Carolina Benedicks-Bruce 1856-1935

Carolina Maria Benedicks-Bruce, målarinna och skulptris, född i Stockholm den 28 oktober 1856. Hon var dotter till brukspatron Edward Otto Benedicks och Carolina Charlotta Cantzler och gift med målaren William Blair Bruce från Kanada.
Carolina som tillbringade många år i Paris, inledde sina studier i Stockholm 1881. Hon började hos August Malmström och fortsatte sedan till Konstakademien och Tekniska Skolan med examen 1885. Därefter till Paris för studier i bildhuggeri hos Falguiere och i grafik för G. Rodrigues. Carolina gjorde även kortare studieresor till Italien, England och Kanada innan hon 1903 bosatte sig på Gotland. 
Carolina var djupt kulturellt intresserad och en sann patriot. Hon var ofta involverad i samhällsfrågor och gjorde själv värdefulla insatser inom den Gotländska forn- och hembygdsvården, bl.a. för bevarande av det Burmeisterska huset i Visby och genom Blair-Brucefonden, bildad av henne själv och med avsikt att stödja den arkeologiska forskningen på Gotland.
Bland hennes mer kända brons- och marmorskulpturer kan nämnas "Den sårade Badaren" 1890 och "L'Obsédé" 1899. Bland statyetterna hittar vi t.ex. "Sista plagget" och "Morgonbadet". Hon har även gjort en del porträttbyster av bl.a. av bildhuggaren Emil Wikström och P.A. Säve. Utöver sitt skulpterande målade hon även akvareller, ritade teckningar och gjorde etsningar. Motiven var ofta hämtade från Stockholm, Rom, Kanada och den Franska och Italienska medelhavskusten. Carolina har deltagit vid utställningar i Paris flera gånger, på världsutställningen 1900 samt i Rom, London, Stockholm och i Visby. Hon avled som änka i Brucebo, Västkinde socken på Gotland den 16 februari 1935.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012