Anne Daftler 1960-
Anne Daftler f. 1960 drev tidigare Tornvillans Krukmakeri i Bålsta, men flyttade i slutet av 2000-talet till Enköping där hon nu driver sin keramikverkstad under namnet "Keramiker Anne Daftler". Anne är utbildad kulturvetare och har arbetat på museum, därefter startade hon ett företag för tillverkning av trädgårdsskyltar. Under en period arbetade hon också som frilans i grafisk formgivning. 

Annes stämpel vid Tornvillans Krukmakeri

I sin verkstad i Enköping använder hon sig i huvudsak av två tekniker då hon tillverkar bruksföremål i stengods. Dels traditionell handdrejning och dels en kombination av kavling och formpressning. Hon föredrar vitt och jobbar mycket med att glasera olikfärgade leror, från kallt antracitgrå till varmt röd, med olika vita glasyrer för att få fram nya effekter. Inspirationen hämtas från gamla miljöer och särskilt i detaljer från svenska 1700-talsmöbler.
Anne har utbildat sig i bl.a. Konstvetenskap och Nordisk arkeologi vid Stockholms Universitet, Linjen för bild och form i Viks folkhögskola, Keramikexperterna Stockholm, Drejteknik för George Dymesich i USA m.m. Hon har haft utställningar på flera platser i Sverige och bl.a. haft uppdrag åt Svenska Kyrkan.
Exempel på föremål av Anne Daftler

Textunderlag och bilder: Anne Daftler

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012