Erik Hugo Tryggelin 1846-1925

Erik Hugo Tryggelin, arkitekt, mönsterritare och formgivare född i Stockholm den 6 december 1846, son till skräddaregesällen Erik Tryggelin d.ä. f. 1820. Erik Hugo var gift med Hildur Gunilla Vilhelmina Butler (1846-1914) och tillsammans hade de sonen Erik Victor, som senare kom att bli erkänd konstnär.
Erik Hugo Tryggelin var anställd på Rörstrand under perioden 1872-1905, därefter arbetade han "på distans" för Rörstrand under ytterligare 4-5 år. I samband med anställningen flyttade familjen Tryggelin in i en stor lägenhet på andra våningen i Markitenterihuset på Rörstrands område. Den privilegierade familjen ansågs allmänt vara lite underlig, men för all del snälla. De hade tillgång till egen fruktträdgård skyddad bakom kraftiga järngrindar och umgicks sällan med några grannar. På somrarna reste de till sin bostad på Gotland där sonen kunde utveckla sin konstnärliga ådra.
På Rörstrand ritade Erik Hugo främst majolikamönster till kakelugnar, men ibland även till urnor, prydnadsvaser och servisdekorer. 1885 fick han i uppdrag att rita en 1,5 m hög vas som gåva till en besökande Sultan. Den modellerades sedan av Thure Öberg och målades av konstnären Adolf Neuman.
1886 deltog han i skapandet av en opakservis till Berns Salonger. Magnus Isaeus ritade dekoren och Tryggelin stod för själva utförandet. 1905 lämnade familjen Tryggelin lägenheten på Rörstrand och flyttade till Birkagatan 4. Därefter arbetade Erik Hugo under ytterligare 4-5 år för Rörstrand. Ett av hans sista större uppdrag var att rita en stor vas till den Ryska Tsaren Nicolaus. Vasen som dekorerades av Karl Lidström, stod färdig 1909 och var nästan en meter hög.
1914 avled Eriks Hugos hustru Hildur. Sonen Erik Victor valde då att stanna kvar hos fadern ända fram till dennes död den 20 oktober 1925. Det är inte känt om Erik Hugo Tryggelin signerade några av sina arbeten.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012