ENI - N. Ingemar Nilsson 1940-

N. Ingemar Nilsson är född på Öland 1940. Han har tidigare jobbat som plankstrykare (målare), men sedan utbildat sig till krukmakare och var för tredje kursåret lärare på Carl Malmstens Capellagården på Öland. Det var här han träffade sin blivande hustru Eva och strax efter att de blivit ett par bestämde de sig för att starta ett gemensamt företag. 1967 bildades ENI textilatelje och krukmakeri av Eva och N. Ingemar Nilsson.
Eva bodde i Norsjö Västerbotten och Ingemar på Öland, men efter ett erbjudande från kultursekreterare Torsten Tegby i Skellefteå, flyttade de till ett hus på Kågevägen där. Ingemar köpte en stor keramikugn som han stoppade in i köket på nedervåningen där de båda hade sina verkstäder, bostaden förlades på övervåningen.
Efter en tid flyttade de ut på området Sörböle i Skellefteå och när kommunen bestämde att gatan skulle få nytt namn, blev det Krukmakargatan med tanke på ENIs verksamhet.
Eva avled 1994 och därefter bytte företaget namn till ENI bild och krukmakeri. Ingemar arbetar vidare men är mer än bara keramiker, tecknandet har han hållit på med sedan tidiga tonår och detta är fortfarande en viktig del av livet för honom.
Idag består tillverkningen av bruksartiklar som koppar, kannor och fat, dessutom bilder i alla former och format. ENI har stått för flera offentliga utsmyckningar, de har tillverkat specialgåvor, presenter och logotyper, samt nattvardsserviser, dopfuntar och altartavlor för kyrkor. Dessutom håller Ingemar keramik- och teckningskurser.
Föremålen från företaget signerades "ENI"
Exempel på föremål från ENI

Textunderlag och bilder: N. Ingemar Nilsson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012