Elna-Karin Helgesson 1957-
Elna-Karin Helgesson (f. Persson 1957) är uppvuxen på Österlen. Efter utbildning till keramiker har hon varit yrkesverksam sedan 1983. Tidigare haft hon haft sin verksamhet i Lund, Bollerup och Ystad. Sedan 2010 har Elna-Karin sin verkstad och butik på gården 912 Kåseberga, som ligger utmed kustvägen mellan Kåseberga och Löderups strandbad på Österlen. Elna-Karin arbetar såväl med brukskeramik som unik keramik - i stengods. Hon inspireras av naturen och landskapet där hon bor och tar ofta mönster och former därifrån.
Form och funktion är byggstenarna i Elna-Karins formgivning. Brukskeramik som koppar, tekannor, krukor, skålar, fat m.m. Skulptur, reliefer och keramiska bilder för inredning ute och inne. Baljor, krukor och trädgårdsdjur för trädgården eller växthuset. Elna-Karin är medlem i ÖSKG och Konsthantverkscentrum och har tidigare varit medlem i konsthantverksgrupperna KAOS i Södra Mellby och Skånekraft i Lund. Tidvis är hon gästmedlem i Formargruppen i Malmö. Hon har haft ett flertal separat- och samlingsutställningar.
Hon signerar sina verk ”elnakarin”. Där det finns mindre plats bara ”elna”. Tidigare signaturer är ”EH” och ”Östratorp” (tiden i Bollerup under namnet Krukmakeri Östratorp. I början av den tiden använde hon ”Östratorp” som signatur.) Tidigare signaturer som ogift finns.
ElnaKarin EH
Elna Östratorp

Text och bilder: Elna-Karin Helgesson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012