Enegården Hantverk AB 1981-2012
Leif Åke Nilsson utbildade sig till dramapedagog på Östra Grevie FHSK 1978-81. Därefter arbete som lärare på samma skola samt kvällskurser i Lund. 
1981 startar han Enegården Hantverk AB i Förkärla utanför Karlskrona, eller "Hembränt" som verkstaden också kallas, där sysslar han inledningsvis med Anagamabränning och Raku. På grund av sitt heltidsarbetet blev arbetet i keramikverkstaden mer sporadiskt till en början. 1983 flyttas verksamheten in till Karlskrona och 1986 vidare till Smygehamn.

År 1989 köper han ett hus i Frankrike där han startar en ny keramikverkstad. Fransmännen ger honom smeknamnet Maitre Bleu (Mäster Blå). Han bränner i noborigaman, håller rakukurser och deltar i utställningar.
1995 engageras han av S.I.D.A. Uppdraget blir att ta hand om en keramikverkstad i Lituauen med 30 anställda. De som arbetade där levde i misär och utan medel och kunskap. Efter ett tag hade de fått igång en hyfsad produktion, sorterat ut de giftigaste glasyrerna och gjort föremålen lite mer "västvänliga". Verkstaden blev effektivare och de humanitära förhållandena gradvis bättre. 
Efter några års konvalesens med liten verksamhet och sporadisk tillverkning, börjar skaparkraften vakna till liv. I huvudsak bestod produktionen av högbränt stengods ur en vedeldad 4-kammarugn (Noborigama), men också handdrejat porslin, lergods, svartgods etc. Företaget avregistreras i momsregistret 2012.
Föremål och stämplar från Enegården

1 2 3 4 5
1:an är företagsstämpeln som började användas redan från starten 1981 och som finns på de flesta föremål som inte är för små för att stämplas med denna. F.o.m. 2000 tillsammans med 2:an. Vid vissa tillfällen hittas 1:an tillsammans med stämpel eller namn av lärling.
2:an förekommer ofta ensam på mindre föremål.
3:an förekommer på vissa föremål från 1979-80, men är sällsynt därefter. Skrivet i leran kan signaturen förekomma från alla tidsepoker.
4:an tillsammans med 5:an sitter oftast i glasyren. I leran endast om det är ett "våtbränt" föremål dvs ett nygjort, mjukt, ej torkat objekt, som sätts in i rakuugnen. Från 2011 har också ett begränsat antal pjäser försetts med små erotiska motiv från djur eller människoriket.

Textunderlag och bilder: Leif Åke Nilsson

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012