Eric Ringholm 1875-1936
Eric Ringholm t.h. tillsammans med Theodor Främberg
Carl Eric Ernst Ringholm var kakelugnsmakare och föddes i Vimmerby den 20 oktober 1875. Han var son till Johan Erik Ringholm f. 1835 och hans hustru Anna Sofia Lönngren f. 1847. När Eric var 4 år gammal avled fadern. Hans mor gifte då om sig med Samuel Främberg hos vilken Eric senare skulle gå i lära. 1891 då Eric är 16 år gammal flyttar han till Västervik och enligt noteringar skall han ha startar sin egen verksamhet kring år 1900, då troligtvis i Södertälje. När han återkommer till Vimmerby 1907 är han gift med Elvira Olivia Creutz f. 1874 och nybliven far till dottern Olga Carolina, född i Södertälje 1905. Olga Carolina blev f.ö. Erics enda barn.
Väl återkommen till Vimmerby flyttade familjen runt på flera adresser innan de 1913 slog sig ner på Storgatan 10 där Eric drev sitt kakelugnsmakeri. Det har inte gått att få fram några uppgifter om att han själv tillverkade några kakelugnar, däremot finns annonser som visar att han köpte in kakelugnar från andra tillverkare som han sedan sålde och satte upp. Eric drev sitt kakelugnsmakeri fram till 1927 då Vimmerby Rådhusrätt och Magistrat försatte honom i konkurs.
Äktenskapet med Elvira Olivia Creutz ändade 1925 i samband med hennes död. För att underlätta i hushållet anställde Eric kokerskan Gertrud Elisabeth Axelsson född i Kaga Östergötland 1887. Tre år senare 1928, gifte de sig och sonen Sven som Gertrud hade med sig från tidigare äktenskap, adopterades av Eric. Det berättas att Eric som var glad i flaskan, inte behövde speciellt lång tid på sig för att supa upp Gertruds medhavda kapital. 
Erik avled i Vimmerby den 3 januari 1936, men var vid denna tid skriven i Kisa. Dödsorsaken skall ha varit magblödning, en åkomma som kan förknippas med högt intag av alkohol. Gertrud gifte aldrig om sig, hon avled som änka i Linköping 1974.
Människor och bilar framför Eric Ringholms Kakelugnsmakeri på Storgatan 10 i Vimmerby

Stort tack till Gunilla Gustafsson och Sven Kask på Kultur- och Fritidsförvaltningen i Vimmerby för hjälp med bilder och information.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012