Erik Linné 1905-1995
Erik Linné, konstnär och lärare, född på Haga i Göteborg den 11 augusti 1905, son till underofficer Karl August Linné och Hulda Bred, från 1949 gift med pianisten Gerda Kristina Maria Sundell. Efter sin studentexamen 1925, studerade Erik till teckningslärare vid Högre Konstindustriella Skolan och på Konstakademin i Stockholm. 1930 och med ett stipendium från Slöjdföreningens Skola, kunde han göra studieresor till Berlin och Paris. Han fortsatte sedan att periodvis studera i andra länder, bl.a. i Italien, Frankrike och Österrike 1933, Frankrike 1947, Danmark, England, Frankrike, Belgien och Holland 1950 samt i Schweiz och Österrike 1953.

Ett av Eriks första kommersiella uppdrag var att göra affischen till Karlskronautställningen 1930. Han gjorde därefter flera av Barnens-Dagsafficherna och andra illustrationer, bl.a. till tidningen Idun.  

1932 började arbeta som tecknare för Stockholmstidningen och där stannade han till 1949. Under åren 1938-39 var han anlitad som konstnärlig ledare vid Karlskrona Porslinsfabrik och under den perioden ritade han också flera mönster och dekorer till Karlskronas mat- och kaffeserviser. Detta porslin bär signaturen "Linné" tillsammans med fabriksstämpeln. Under åren 1947-72 arbetade han som lärare på Konstfack, han innehade dessutom posterna som sekreterare i föreningen "Svenska Tecknare" och på Konstnärsklubben. Han var även medlem av SAFFT, konstnärernas riksorganisation.

Erik har gjort sig mest känd som reklamtecknare, men han gjorde även en del andra uppskattade arbeten i såväl olja och pastell, som blyerts och tusch. Några av hans mest kända teckningar är "Död Solros" i tusch och "Silkesmattan" (för Idun). Han har även utfört kostymskisser till Kungliga Dramatiska Teatern i Stockholm och arbetat med keramik. Eriks konst finns representerad på Nationalmuseum i Stockholm. Han avled i Stockholm den 22 februari 1995.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012