Eskilstuna Kakelfabrik 1824 - 1928

I Eskilstuna 1824 grundar C.J. Liedholm ett kakelugnsmakeri. Vad som tillverkades där och i vilken omfattning det skedde är okänt. Kakelugnsmakeriet låg i hörnet Köpmangatan-Kvarngärdesgatan i Eskilstuna och övertogs av Alfred Sundberg någon gång kring 1890. Alfred Sundberg föddes i Skänninge den 18 april 1824 och var gift med Greta Lovisa Jonsdotter (1821-1865). De hade två söner, John och Gustav. När fadern övertog Liedholms verksamhet fick de båda sönerna tillträda de högsta befattningarna, John som direktör och Gustav som verkmästare.
Efter Sundbergs övertagande går verksamheten under namnet Eskilstuna Kakelfabrik och tillverkningstakten var hög. De tillverkade ca 1000 kakelugnar per år och hade ett 30-tal anställda, flera av dem var minderåriga pojkar. Vid fabriken tillverkades förutom kakelugnar, även spisar, byggnadsornament, väggplattor, tegel, trädgårdsdekorationer, lerkärlsprodukter och planstenar. Leran som var av god kvalitét hämtades på något som kallades "Westmarken" i Eskilstuna.
Kring år 1900 lämnar Alfred Sundberg fabriken och därefter ägs den helt och hållet av sönerna. 1907 när även Gustav väljer att lämna utannonseras fabriken till salu, men någon köpare gick ej att hitta.

I samband med Sundbergs död 1910 läggs tillverkningen tillfälligt ner, men återupptogs något år senare med John Sundberg som disponent. Tillverkningen fortsatte därefter till slutet av 1920-talet. Byggnaden revs 1959.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012