Eva Blahd 1927-2012

Eva Margareta Blahd, keramiker, formgivare och konstnär, född i Örnsköldsvik den 24 augusti 1927, latin och handelsutbildad med examen 1947, därefter teckning-, skulptur- och drejarutbildning på Konstfack i Stockholm perioden 1948-52.
1952 anställs hon som designer och dekortecknare på Karlskrona Porslinsfabrik. Under det första året var hon helt ensam om det konstnärliga arbetet på fabriken, men 1953 ansluter Sven Erik Skawonius som konstnärlig ledare och ytterligare ett år senare anställs fler på den konstnärliga avdelningen. 
Eva arbetade främst med dekorer och mönster till mat- och kaffeserviser. Hennes kaffeservis Bellis kom t.ex. att bli en av fabrikens största succéer. Eva arbetade inte bara med servisdekorer, hon skapade även väggplattor i Chamotte. Dessa kunde användas en och en, eller byggas ut till en större enhet med flera plattor.
1958 lämnar hon Karlskrona Porslinsfabrik och året efter gifter hon sig med Arne Ståhl och flyttar till Boda.
Även om det nu fanns barn att ta hand om, så fick Eva ändå tid över att göra några få arbeten för Boda Glasbruk. Men 1964 när familjen flyttar till Lessebo, lägger hon ner sitt konstnärliga skapande. Hon arbetar istället som vikarierande bildlärare på högstadiet och under 17 år som kontorsassistent på socialförvaltningen.
Även om skapandet låg på is under många år, så fanns ändå den konstnärliga ådran kvar. När hon fick möjlighet att gå på målarkurs hos Stig Carlsson i Hovmantorp, vaknade hennes intresse till liv igen. Eva öppnade både ateljé och utställningshall vid hemmet i Lessebo och ägnade sig därefter åt måleri. Hennes föremål tillverkade vid Karlskrona Porslinsfabrik signerades "Eva Bladh" eller "Bladh". Hon avled i Lessebo den 17 november 2012.
Exempel på signatur

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012