Eva Staehr-Nielsen 1911-1976

Eva Staehr-Nielsen, keramiker och formgivare, född i Fredriksborg Danmark den 30 juli 1911, dotter till Godsägare Axel Fastan Wilhjelm och Emma Sophie. Hon började sina studier på Marie Kruses Skola men valde att hoppa av 1930 och istället börja på Konsthantverksskolan i Köpenhamn. 

Efter examen 1932 fick hon plats som lärling på Saxbo Stentöj i Danmark, vid den tiden en av Europas ledande tillverkare av massproducerat stengods. Hennes första uppgifter blev att forma askkoppar, men efterhand fick de upp ögonen för Evas skicklighet och hon blev snart en av fabrikens ledande konstnärer tillsammans med Nathalie Krebs. 
Under krigsåren 1939-40 gick fabriken på lågvarv, mycket på grund av att kriget gjorde det svårt att få fram bränsle. Eva hade gift sig 1935 med skulptören Olof Christian Staehr-Nielsen och även hunnit med att få två barn. Hon tillbringade därför mer tid i hemmet än vid fabriken. I början av 1950-talet befinner hon sig i Sverige där hon gör en del figuriner för Gefle och Karlskrona Porslinsfabriker. 
I mitten av 50-talet är hon tillbaka på Saxbo och där stannar hon till fabrikens nedläggning 1968. Efter Saxbos nedläggning erbjuds hon anställning på Den Kungliga Porslinsfabriken i Köpenhamn och där blir hon kvar till sin död 1976. Eva har deltagit utställningar på Konstindustrimuseerna i Oslo och Köpenhamn, Ålborgs Konstmuseum samt på konsthallar runt om i världen. Hon fick guldmedaljer på Världsutställningen i Paris 1937 och Triennalen i Milano 1957. Dessutom flera hedersomnämnanden, utmärkelser, stipendier och andra priser. Hennes konst finns representerad på flera museer i Danmark och runt om i världen, bl.a. på Nationalmuseet i Stockholm. Eva Staehr-Nielsen avlider i Köpenhamn 1976. Hennes föremål signerades "E.St.N" tillsammans med respektive fabriks stämpel.
Exempel på signaturer

   
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012