Gammelgård Keramik 1965-1970
Gammelgården i Hishult
Gösta Verner Hansson, föddes i Hishult Halland den 8 juli 1914 och var platsen trogen i hela sitt liv. 1949 gifte hans sig med Brita Bengtsson (f. 1925) och tio år senare 1958, startade han projektet "Gammelgården".
Gammelgården i Hishult består av ett flertal nedmonterade och ditflyttade 1700-talsbyggnader. Det är bl.a. Härbren från Brånalt i Knäred och den s.k. Ryggåsstugan från Eskilstorp i Östra Karup. Den senare köptes av Veinge Hembygdsförening 1948, som året efter lät nedmontera och magasinera den. Tio år senare 1958, köpte Gösta Hansson Ryggåsstugan av Veinge Hembygdsförening och lät återuppföra den i Hishult enligt de ritningar som gjordes av Nordiska Museet vid en renovering av byggnaden kring sekelskiftet 1900. År 1961 stod Gammelgården klar med sina Härbren och den något större Ryggåsstugan. En bedrift med tanke på Göstas handikapp, han hade bara en hand.
1965 startade Gösta en liten keramikverkstad på Gammelgården tillsammans med dottern Ingela. Verkstaden i Hishult drevs bara under en 5-årsperiod och där tillverkdes bl.a. den kända Hishultshästen samt en del nytto- och bruksföremål i lergods. Verksamheten upphörde 1970. Gösta avled i Björkhaga Hishult den 19 mars 1978 och ett år efter hans död skänkte änkan Brita Gammelgården till Södra Hallands hembygdsförening. Idag är gården en turistattraktion och museum. Göstas signerade sina föremål "G.H" och Ingela "I.H".
Värt att notera: Gammelgård Keramik i Hishult har inget samband med den keramiktillverkning som bedrevs av familjen Walldén i Skottorp under namnet "Gammelgården Stengods".
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012