Gewecke Keramik HB 1996-2010
Ann och Bengt Gewecke är självlärda keramiker som började dreja på egen hand 1989 och tillsammans startar de Gewecke Keramik i Linköping 1996. Efter starten 1996 gick de kurser och vidareutbildade sig på olika sätt, bl.a. tillsammans med John Leach, John Gibson, Byron Temple, Linda Christiansen och Randy Johnston. Dessutom olika kurser i formgivning, design, kulturhistoria och utställningskunskap vid Linköpings Universitet. 
Medlemmar i KHVC, Konsthantverkscentrum, KIF, Konsthantverkare och industriformgivares förbund.
Ann Gewecke är både keramiker och textilkonstnär, hon gjorde unika föremål huvudsakligen i stengods, men även i kombination med andra material. Hon lät därför ibland stengodset möta metall och ull, vilket skapade intressanta möten mellan det hårda och det mjuka, mellan det spröda, tunna och det kompakta, solida. Ann hämtade inspiration från naturen, från dess former, formationer, färger och material. En Islandsresa resulterade till exempel i en serie skålar med fläckar och kanter av ull. Utöver keramiken arbetade hon också i textil.

Bengt Gewecke sysslade mest med keramik. Han hämtade inspiration från de former som fanns i hans föräldrahem. Det kunde vara föremål som var industriellt tillverkade och med en design som var både sparsmakad och funktionell.
Basen i Bengts produktion var bruksgodset, med tekannor som specialitet. Enkla, rena linjer med självklar funktion var utgångspunkten i hans arbete. Han har formgivit ett antal serviser i stengods, dessutom dricksglas i blyfri kristall. I de udda, mera konstbetonade föremålen kännetecknas Bengts arbete av enkelhet och strama dekorer. Han kombinerade ofta stengods med metalldelar, som t ex skruvar och bultar, vilka fick följa med i bränningen.
Gewecke Keramik lades ner 2010. Anns föremål signerades Ann Gewecke medan Bengts signerades Bengt Gewecke, Gewecke Keramik eller bara Gewecke. Ibland kan föremålen bara vara märkta med den stämpel som finns högst upp till vänster.
Exempel på föremål från Gewecke Keramik

Textunderlag och bilder: Ann och Bengt Gewecke

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012