Gunilla Dovsten 1955-

Gunilla Dovsten f. 1955, utbildad vid Capellagården 1973-76 och Skolen for Brugskunst i Köpenhamn 1976-77. Hon har dessutom arbetat som drejarlärling i Hagi Japan 1978-81. Gunilla startar egen keramikverkstad "Linde Krukmakeri" i Lindesberg 1982 där hon arbetar med bruks- och prydnadsgods, skulpturer och mosaikarbeten, samt offentlig utsmyckning.
Gunilla vill beskriva känslan av det hon ser i sin keramik. Ofta handlar det om inspiration från hennes nära natur, omgivningen som består av skog, sjöar, korpen i skyn och järnet i marken. Gruvhål som perforerar landskapet. Färgerna är dova, rödbrunt som järn, blågrönt som slagg, grönt som skog. Hon arbetar intuitivt med leran, skär, karvar, bankar och drejar och blandar gärna med trä, sten och järn.
Gunilla har fått Wadköpingsstipendiet Örebro, Sveriges bildkonstnärsfond samt Lindesbergs kommuns kulturstipendium. Hon har haft utställningar hos Galleri Nord, Konsthantverkarna och Länsmuseet i Örebro samt vid Konstfrämjandet i Örebro, Eskilstuna och Hällefors. Hennes konst finns representerad i form av ”Vetekornet”, en vattenbehållare i stengods med smidesstativ i Lindesbergs kyrka, Väggfris och golvsockel i stengods, fönster - gestaltning av offentlig toalett, Stadsträdgårdens Café, Örebro, Gestaltning av järnvägsparken i Lindesberg, väggrelief i keramik och glas, Lindesbergs lasarett m.fl.
Exempel på föremål av Gunilla Dovsten

 

      

Textunderlag och bilder: Gunilla Dovsten

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012