Gunnar Borg 1926-2007
Gunnar Borg föddes i Höganäs 1926 och började som 14-åring att arbeta som springpojke hos Andersson & Johansson i Höganäs. Gunnar visade sig snart vara en duktig keramiker och efter en kort tid vid företaget så placeras han vid drejskivan. Första tiden handlar det mest om att dreja krukfat, men senare blir det bruksföremål som exempelvis krus och syltkrukor.

Han arbetade hos Andersson & Johansson i 28 år och de sista 14 åren drejade han enbart miniatyrer, alla med design John Andersson. Då allt arbete gick på ackord så producerades miniatyrerna i ett rasande tempo, han kunde göra upp till 150 sådana per dag. De minsta var så små att man kunde placera 3 st på en 1-krona.
Efter en uppskattad utställning i Örkelljunga 1968 beslutar han sig för att sluta hos Andersson & Johansson och öppna egen verkstad på Kullagatan i Strandbaden. Verkstaden fick namnet Gunnars Keramik och förlades i källaren på det nybyggda huset. Butik fanns i markplan och bostaden på övervåningen. Han hämtade sin vita stengodslera från Holland och fortsatte dreja miniatyrer i samma höga tempo som tidigare. Han gjorde även lampfötter, askfat, muggar och vaser m.m.
Bäst gick det för Gunnar Borg på 1970 och 80-talet, då hade han hög produktion och sålde bra, dessutom hade han en del uppdrag att göra syltkrukor åt Höganäsbolaget. Gunnar Borg var aktiv i sin verkstad fram till sin död 2007.
t.v. Gunnar Borg drejar miniatyrer.

Fotografierna på Gunnar Borg publicerade med tillstånd av Höganäs och Kullabygdens Bildarkiv

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012