Gunnar Wennerberg 1863-1914

Gunnar Gunnarsson Wennerberg, konstnär och mönstertecknare, född i Skara den 17 december 1863, son till lektor Gunnar Wennerberg d.ä. och Grevinnan Cronstedt. Han började sin utbildning i Stockholm, därefter i Växjö med examen 1882. Från Växjö reser han till Uppsala för att påbörja jurisdiska studier, men hoppar av 1886 för att istället resa till Paris.

I Paris slog han sig samman med Prins Eugen och de franska konstnärerna Bonnart och Gervex. Han tillbringade en stor del av sin tid i deras ateljéer och ägnar sig åt att måla blomstertavlor. Den första utställningen ägde rum i Paris 1889 vilken också resulterade i ett ärofyllt pris.
Gunnar hade därefter en separatutställning i Stockholm 1891 tillsammans med Per Ekström och året efter med ett mycket uppmärksammat porträtt i helfigur på "De anonymas utställning" i Stockholm. Men från att bara ha målat blomstertavlor och porträtt, övergick han mer och mer till att arbeta med dekorativ konst och textil tillsammans med Licium och Handarbetets vänner.
1895 knöts han till Gustavsbergs Porslinsfabrik, först som mönstertecknare, senare även som föreståndare. Wennerberg ligger bl.a. bakom servisdekorerna Gullviva och Liljekonvalj. Förutom servisdekorer formgav han även vaser, urnor och ytterfoder, han gjorde dessutom flera uppskattade arbeten i överfång för Kosta Glasbruk under samma period.
1908 lämnar han Gustavsberg och återvänder till Paris. Vid en uppmärksammad utställning kallad "Arts Decoratifs" på Galleries Devambez i Paris 1911 erbjuds han att göra mönsterskisser till den berömda Sevresfabriken, han får även i uppdrag att göra vävnadsmönster åt "Worth & Bianchini et Ferier" för det Kejserliga Japanska Husets räkning. Under de sista åren var han sjuklig och drog sig tillbaka från offentligheten. Han avled i Paris den 20 april 1914. Hans konst finns representerad med egen monter på Louvren i Paris. Hans föremål signerades "G Wennerberg", ibland ett djupstämplat "W" vid Gustavsberg.
Exempel på signaturer

           

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012