Harald Sörensen-Ringi 1872-1912

Harald Sörensen-Ringi, skulptör och konstnär född i Sundsvall den 3 mars 1872. Hans far var Norrman och arbetade som ingenjör på Tunadals sågverk. Harald inleder sina studier vid Sundsvalls Allmänna Läroverk där hans enda konst utgjordes av karikatyrer av lärare och kamrater. För att fortsätta sin utbildning reste han till Stockholm. Där gick han under några år på Tekniska Skolan och därefter under tre år hos Per Hasselberg.

1897 gifte han sig med fröken Ella Odhner, dotter till Lamphandlare C. Odhner i Stockholm och tillsammans fick de sonen Haakon. 1896 reser han och familjen till Paris där de bosätter sig i ett hus nära Luxembourgparken. Efter ett års studier på Académie Colarozzi och specialstudier för Injalbert och andra framstående lärare, börjar han arbeta i egen ateljé. Redan på 1898 års Parissalong ställer han ut Kristusbilden "Bönen", då utförd i brons och 1899 på samma salong, får han pris för sin stora staty "Natten" i marmor. Den senare köptes sedan av den Norske konstälskaren Ludvig Meyer.
Vidare gjorde han "Mor och Son", en avbildning med fotografisk noggrannhet föreställande hans hustru Ella och sonen Haakon. Skulpturen rönte stor uppmärksamhet och fick bl.a. beröm av den store Figaros Arséne Alexandre, en av de största kritikerna i Frankrike. Han gjorde statyerna "La Vague", "Den Svenska Avundsjukan", marmorgruppen "Giv oss bröd" som köptes av grosshandlare Braathen i Sundsvall, en byst föreställande Erik Norselius samt en mindre variant av "Natten" som hamnade i direktör Enhörnings ägo.
Byst av bedjande man
Mor och Son
Redan kring sekelskiftet 1900 börjar han tala om att återvända till Sverige. Dels längtade han hem till villan vid Alnösundet utanför Sundsvall och dessutom ansåg han att det var hög tid för sonen Haakon att lära sig svenska. 1902 bestämmer sig familjen för att lämna Paris och flytta hem. De bosätter sig i Tennispaviljongen Stockholm, med tanke på att senare flytta vidare till Sundsvall. Denna flytt blir aldrig av, Harald avlider tragiskt på Djurgården i Stockholm den 11 april 1912, endast 40 år gammal. Han arbetade i gips, brons, lera och sten. Hans föremål är signerade med hela namnet "Harald Sörensen Ringi".
Till sist kan nämnas att Harald Sörensen-Ringi var högst ovillig att ställa upp på intervjuer, därför finns väldigt lite information om honom. Den enda intervju som dokumenterats gjordes i hans studio i Paris kring 1901-1902 med god hjälp och övertalning av hans hustru Ella. Det är den intervjun som ligger till grund för denna sida.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012