Adelheid "Heidi" Heimann 1903-1993

Adelheid "Heidi" Heimann, ikon- och fajansmålare, fotograf och journalist, född i Berlin den 27 juni 1903. Hon var dotter till Hans Heimann och Dora Fliess. Heidi tog sin studentexamen 1923 och studerade därefter konsthistoria, tyska, filosofi och romanska språk i Freiburg, Berlin och Bonn. Hennes studier avslutas i Berlin 1930 då hon doktorerar i konsthistoria för Erwin Panofsky.
Heidi var judinna och på grund av 1930-talets oroligheter i Tyskland valde hon att fly till England. Modern och fadern stannade kvar i Tyskland och 1942, istället för att skickas till Auschwitz, valde de att begå självmord. Heidis två syskon Marlene och Fritz mötte skilda öden. Marlene kunde fly till Amerika 1938 medan Brodern Fritz Wolfgang valde Tjeckoslovakien. Han hamnade senare i Belgien och då han slutligen tillfångatogs befann han sig i Frankrike. Han dog i Auschwitz 1942.
Heidi reste till Frankrike 1933, därefter med båt till Southampton i England dit hon kom senhösten 1936. Hon fortsatte sedan till Warburg Institute i centrala London där hon kring årsskiftet 1936-37 öppnar en fotoateljé.

Under åren 1941-1952 arbetade Heidi som journalist på tidningen Picture Post och under samma period utför hon också några få uppdrag för Rörstrands Porslinsfabrik. Heidis uppdrag var att skapa förlagor med Spanska och Italienska motiv till en fajansserie vaser och krukor formgivna av Gunnar Nylund. Förlagorna blev sedan till mallar som användes av målarinnorna när de dekorerade Nylunds föremål. Det är med tanke på Heidis uppdrag inte troligt att hon vistades i Sverige under någon längre period. Det finns en liknande serie med samma typ av motiv formgiven av CH Stålhane. Om Heimann även står bakom dessa dekorer har inte gått att få fram.

Efter sin tid som journalist arbetade Heidi uteslutande med bibelkonst, kristen ikonografi och skulpturala arbeten. Motiven var ofta hämtade från 12 och 1300-talet eller från gamla testamentet. Heidi var också en mycket produktiv forskare under 1950-60:talet. Hennes hem i Barnes utanför centrala London besöktes frekvent av unga medievalister som ville ta del av hennes föreläsningar. Vid Sarbonne i Paris gav hon lektioner i ikonmåleri och i Tyskland, Amerika och Israel höll hon ofta föreläsningar. Heidi Heimann avled 90 år gammal på 28 Westmoreland Road i Barnes London den 24 April 1993. Ingen känd signatur.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012