Helmer Osslund 1866-1938
Jonas Helmer Osslund (Åslund), Svensk konstnär och keramiker född i Tuna Medelpad 1866. Redan som sjuåring förlorar han sin mor och en kort tid därefter beslutar sig fadern att ta med sig Helmer och hans syskon och flytta till Umeå, där tar han också studenten 1886.

Efter studentexamen i Umeå 1886 beslutar han sig för att flytta till New Jersey i USA för att arbeta. Det är också av den anledningen han byter namn från Åslund till Osslund, en språklig justering. I USA grundas tanken på att bli porslinsdekoratör och efter bara ett år återvänder han till Stockholm för att utbilda sig. Han kommer in vid Tekniska skolan och Konstakademien. För att försörja sig under utbildningstiden tar han arbete hos en målarmästare i Stockholm och under de lediga sommarmånaderna arbetar han som dekoratör vid Gustavsbergs Porslinsfabrik.
Osslund visar sig snart vara en mycket duktig dekoratör och med hjälp av ägarna till Gustavsberg får han ekonomiskt bistånd att kunna resa till Paris och där studera dekorationsteknik vid porslinsfabriken Sèvres. Hans kunskapsnivå ökar dramatiskt, framförallt då han träffar Paul Gauguin och går i lära hos honom under en period. Tiden i Paris gör honom gott, men också fattig.
Osslund hamnar snart i ekonomiska bekymmer och efter diverse strapatser i andra länder som Holland, Tyskland, England och Skottland, beslutar han sig för att återvända hem till Sverige. 1897 får han med hjälp av goda vänner i Skåne anställning vid Höganäsbolagets Kärlfabrik, arbetsuppgifterna där består främst i att dekorera vaser och krukor åt Albin Hamberg. Han känner sig oförmögen att skapa och han hamnar i ständiga konflikter med fabriksledningen. Hans tid vid Höganäsbolaget blir därför kort, efter ett halvår slutar han och återvänder till Norrland.
Osslunds keramikföremål är oftast i utpräglad jugend och av skulptural karaktär, de väckte bl.a. stor uppmärksamhet vid en utställning i Stockholm 1897. Men vid denna tid hade Helmer tröttnat på allt som hade med keramik att göra och återvänt till Norrland. Från och med nu skulle det bara handla om måleri.
Helmer Osslund dör i Stockholm 1938.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012