Henning Nilsson 1907-1993
Henning Sigfrid Nilsson, keramiker, född i Välinge den 7 oktober 1907. Henning började sin karriär med att tillverka stenkulor som han brände i en tegelugn. Kulorna sålde han sedan till sina närmaste kamrater. Under första världskrigets sista år arbetade han med att hacka betor hos en lantbrukare och när familjen sedan flyttade till Rebbelberga utanför Ängelholm fortsatte han med liknande uppgifter hos en annan lantbrukare.
Henning Nilsson. Utställning i Höganäs Museum
I sena tonåren gick Henning i lära hos en skräddarmästare och efter några år försökte han själv livnära sig som skräddare. Det gick inte speciellt bra för Henning och för att kunna överleva började han istället att bygga fioler, mest för att lära sig själv att spela. När han uppnått 23 års ålder började han gå i musiklära hos Ernst "Atte" Holm. Även om Ernst Holm samtidigt arbetade som keramiker, så vaknade aldrig keramikintresset hos Henning. Nej, det var Violinist han ville bli.
Under 2:a världskriget startade Henning både skrädderi, tvätt och antikhandel i Höganäs och genom sin antikvitetshandel kom han i kontakt med bildhuggare Robert Nilsson och keramikern Signe Persson Melin. Henning blev inspirerad och byggde en liten elektrisk ugn och tillsammans med en kamrat startades tillverkning av keramik. Henning var mycket intresserad av glasyrer och experimenterade ofta för att få fram speciella och perfekta Oxblodsglasyrer. Proverna brändes i en överhettad kakelugn.
Efter en tid lämnar kompanjonen verkstaden och Henning står därefter ensam. Eftersom han mest sysslat med glasyrer blev han tvungen att lära sig dreja. Han provade att gå en kurs, men tröttade redan efter några dagar. Han beslutade istället att lära sig på egen hand och använde sedan Höganäsbolagets ugnar för att bränna sina föremål.

Kullagatan 109 i Höganäs där Henning hade sin verkstad

Bildkälla: Kullabygdens Bildarkiv

1954 flyttade hela familjen till Kullagatan i utkanten av Höganäs, ett område som gränsade mot Höganäsbolaget. Även sönerna Vincent f. 1939 och Roger f. 1960, blev keramiker. Roger ändrade senare sitt namn till Harry Klaj Oxenblå.
1967 då Henning fyllt 60 år, får han Statens konstnärsstipendium och den 14 januari 1993 avlider han i sitt hem på Kullagatan i Höganäs.

Samtliga bilder, utom bilden på verkstaden, tillhandahållna av Harry Oxenblå, son till Henning Nilsson

   Mer info: Harry Klaj Oxenblå - Vincent Nilsson
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012