Henrik Krogh 1886-1927

Anton Henrik Krogh, målare och konsthantverkare, född i Göteborg den 13 april 1886, son till fabrikör S.F.T. Krogh och Clara Maria Kollberg. Henrik som gifte sig med Ingrid Josefina Maria Alberg på 1910-talet, studerade först vid Tekniska Skolan i Stockholm 1903-05, därefter för Carl Wilhelmsson på Valand i Göteborg 1909-10, i Paris 1911 samt senare studieresa till Italien 1923.
När Henrik Krogh efter vistelsen i Paris återvänder till Stockholm 1912, bosätter han sig först på  Kungsholmsgatan för att två år senare flytta vidare till Danviksgatan. Där stannar han sedan i resten av sitt liv. Henrik gjorde främst offentliga utsmyckningar som exempelvis till Stockholms stadshus, Röhsska Museet i Göteborg samt den välkända Dricksfontänen på Stockholms Konserthus. Under några år på 1920-talet gör han också en del arbeten i keramik för St. Eriks Lervarufabriker och Upsala Ekeby. 1926 öppnar han en egen ateljé i Nacka och året efter, den 1 februari 1927 dör han. Henrik var då endast 41 år gammal.
Fontänen på Konserthuset
Bildkälla Stockholms Statsmuseum. Foto: Lennart af Petersens
Henrik Krogh har deltagit vid samlingsutställningar tillsammans med "Intimisterna" 1917, Sveriges allmänna Konstförening i Västerås 1917, på Konstakademin 1921 och 1922 samt i Karlskrona 1924 och på Liljevalchs i Stockholm.
Henrik tillhörde Torsten Palms och Alf Munthers krets i mitten av 1910-talet och arbetade främst med stafflimålning, metall, textil och keramik. Sina keramikkunskaper fick Henrik med hjälp av ett stipendium från Kommerskollegium och hans produktion bestod i huvudsak av krukor och urnor för Stockholms Stadshus. Henriks produktion flyttades så småningom över till St: Eriks Lervarufabriker och senare Upsala Ekeby. 
Henrik Kroghs konst finns representerad med en serie teckningar på Nationalmuseum, med keramik på Stockholms Stadshus och Prins Eugens Waldemarsudde samt gobelängen "Skogstapet" och en keramikmugg på Röhsska Museet i Göteborg. Hans föremål signerades "H Krogh" eller bara "Krogh".
 
Interiörbilder från Henrik Kroghs hem och ateljé på 1950-talet.  Bildkälla Stockholms Statsmuseum. Foto: Lennart af Petersens
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012