Hugo Hörlin 1851-1894
Hugo Hörlin, diktare, lektor, arkitekt och konstindustriell mönsterritare, född i Marstrand den 30 juli 1851, son till stadsläkare Anton Julius Hörlin och Anna Sofia Charlotta Strandman. Hugo fick sin utbildning vid Chalmerska Institutet i Göteborg 1870-73 och på Konstakademien i Stockholm åren 1873-78. År 1877 grundade han Akademistklubben och reste därefter utomlands för vidare studier. När han återkommer till Sverige 1879 anställs han som överlärare på Tekniska Skolan och bosätter sig på Drottninggatan i Stockholm.

Han gifte sig senare med Agnes Josefina som hade det originella efternamnet ”Nilsson Natt Och Dag”. Hon var född 1852 och dotter till riksdagsman Nilsson i Lidköping. Paret bosätter sig först på Jakobsbergsgatan men flyttar snart vidare till Lutternsgatan och därefter till Sturegatan där de bor fram till 1889.
Hugo var utgivare av tidskriften Svensk Hemslöjd 1888-89 och anställd som konstnärlig ledare på Rörstrands Porslinsfabrik från 1881. Han skapade flera nya mönster och modeller för Rörstrand och biträdde dem också vid utställningarna i Köpenhamn 1888, Göteborg 1891 och Chicago 1893. Hugo avled genom drunkning i Södertörns skärgård den 12 juli 1894. Det finns ingen dokumentation om att Hörlin skulle ha signerat några av sina skapelser vid Rörstrand.

Hugo Hörlins död
I juli månad 1894 befann sig Hugo i sin sommarbostad på Simmelsön i Södertörns skärgård. Han beslutade, tillsammans med professorerna Severin Jolin från Stockholm och Reinhold Geijer från Uppsala, att ta en segeltur till en grannö för att gästa en familj som bodde där. Seglatsen ägde rum på tisdagen den 10 juli alt. onsdagen den 11 juli. Avsikten var att övernatta hos familjen och sedan segla vidare till Trosa på torsdagen.
Natten mellan onsdagen och torsdagen blåste det upp till storm på Gårdsfjärden, men sällskapet beslutade ändå att avsegla mot Trosa. När de kommit en bra bit på väg beslutade de att avbryta seglatsen och att istället återvända hem. Klockan 6 på torsdagskvällen den 12 juli, mitt för skäret Löfåsen, kantrar båten. Ingen av dem förlorade fattningen utan trodde att de skulle reda upp situationen, men sjön gick hög och avståndet till land var betydligt.
Efter att ha kapat riggen kunde Julin och Geijer hålla fast vid denna och börja simma mot land. Hörlin hade i sin tur greppat en åra som han använde som flytetyg. Halvvägs till land och i den grova sjön, tappade Höglin greppet om åran. Han kämpade för sitt liv men orken tröt och han sjönk slutligen till botten.
De båda professorerna lyckades ta sig i land och hittade en roddbåt. De tog sig därefter till en sommarfamilj på Bedarö där de kunde slå larm och få behövlig mat och vila. Vid 20-tiden på torsdagskvällen ordnades genast efterspaningar efter den försvunna Hörlin, men det enda de hittade var hans hatt. Han dödförklarades samma dag och efterlämnade maka och två mindre barn. Änkan Agnes Josefina gifte senare om sig med Johan Pettersson och blev änka för andra gången 1904.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012