Ilse Claesson 1907-1999

Ilse Margareta Claesson, keramiker och textilkonstnär, född i Lundby Göteborg den 21 mars 1907, dotter till fabrikör Oscar Claesson och Signe Andersson. Ilse som var gift två gånger, ingår sitt andra äktenskap 1950 då hon gifter sig med direktör Sven Axel Wilhelm Roempke.
Ilse fick sin utbildning vid Slöjdföreningens skola i Göteborg under åren 1923-28 och gick ut som en av de bästa i sin klass. Ilses goda kunskaper resulterade i en anställning på Rörstrand och hennes första uppdrag blev att dekorera gamla oglaserade krukor, något som imponerade på fabriksledningen. Hon kom senare att ligga bakom flera av Rörstrands storsäljare, bl.a. den blåvita serien och Serie V i svart och grönt, en av Rörstrands absolut största succéer. 1930 deltog hon på Stockholmsutställningen och blev därefter, tillsammans med Tyra Lundgren, inbjuden som utbyteskonstnär till Arabia i Finland av Ingenjör C-G Herlitz. 1936 i samband med Rörstrands flytt till Lidköping, väljer hon att lämna företaget för att ägna sig åt familjen. Vid Rörstrand fortsätter de att tillverka hennes föremål under ytterligare några år. 
Kring 1940 påbörjades en ny karriär. I sin morbrors verkstad börjar Ilse att dekorera pepparkaksfigurer i trä som hon säljer genom hemslöjdsbutiker och fem år senare 1945, börjar hon som lärare på Slöjdföreningens skola i Göteborg. Hon skiljer sig från sin dåvarande man och något år senare gifter hon om sig med Sven Axel Vilhelm Roempke. Därefter börjar hon arbeta som textilkonstnär på heltid och ateljén förlades i maken Svens tryckeri. Där gjorde hon figurer på löpare och väv som sedan trycktes upp av Sven. Löparna såldes sedan på postorder och kallades för Ilsesömmen. Den 3 augusti 1979 avlider Sven och 20 år senare, den 3 mars 1999 dör även Ilse. 
Ilse signerade "IC", "I.C" eller ”I.C.” och textilerna signerades ”Ilse Roempke”.

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012