Inger Persson 1936-

Inger Birgitta Persson, keramiker och formgivare, född i Sandarne utanför Söderhamn den 26 december 1936, utbildad på Konstfack i Stockholm under åren 1955-59. Under sommarmånaderna då hon var ledig från studierna, arbetade hon som hantlangare på Gustavsbergs Porslinsfabrik och Upsala Ekeby.

Utbildningen på Konstfack avslutades med en examensutställning och en som blev imponerad av Ingers arbeten var Fredrik Wehtje, dåvarande direktören på Rörstrands Porslinsfabrik i Lidköping. Han erbjöd henne en provanställning. På Rörstrand arbetade Inger med te- och matserviser i stengods och porslin, hon gjorde även vaser, krukor, fat och små skulpturer i form av ugglor och fåglar. Bland hennes serviser kan nämnas Colette och Pop, den senare blev en av Rörstrands största försäljningssuccéer.
1971 kom så brevet från Rörstrands dåvarande ägare Upsala Ekeby. Samtliga konstnärer sades upp och fick sluta. Inger lämnade fabriken och fortsatte i sin egen ateljé, men redan samma år fick hon erbjudande om en lärartjänst på en folkhögskola i Tidaholm. Hon tackade ja och trivdes så bra att hon stannade där i 25 år.
Under tiden som lärare arbetade hon också som frilansande formgivare åt Knabstrup Keramiska Industri i Danmark och ett franskt glasbruk. Hon erbjöds också att återkomma till Rörstrand 1982 då nya ägaren Wärtsilä-koncernen åter ville satsa på formgivning. Under sin andra period på Rörstrand som varade fram till 1994, gjorde hon "Snurran", "Trippel" och "Starlet". Inger Persson som sedan 1959 bott och verkat i Lidköping, slutade med konst och keramik 1996. Hennes föremål signerades "I.Persson", "IPE" eller bara "IP".
Exempel på stämplar och signaturer

       
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012