Johan Leveau (Le Veau) 1849-1926
Johan (Jean) Lorentz Leveau kunde titulera sig kakelugnsmakare, modellör, konsthandlare, keramiker och skulptör. Han föddes i Malmö den 19 oktober 1849 och var ett av sex barn till kakelugnsmakaregesällen Carl Johan Leveau och hans hustru Brita Cajsa Sjöberg. 1859 får Johan arbete som kakelugnsmakare, han är då bara 10 år gammal men visar redan från början upp goda kunskaper i yrket och det dröjer inte länge innan han söker andra utmaningar i livet.
Lejon av Johan Le Veau för St. Erik. 
Foto: Upplandsmuseet
På 1860-talet arbetar han som skulptör hos Ferdinand Ring i Höganäs och på 1880-talet på Upsala Kakelfabrik. Där skapade han figurer, reliefer, gipsplaketter och porträttlika byster av bl.a. professor Nordeskiöld och Bellman. Nordenskiöldbysten som var ämnad att pryda kakelugnskransar visar Nordenskiöld omgiven av flaggor, lejon och sköldar. 
1894 lämnar Johan Sverige för en ny karriär i USA. Under åtta års tid arbetar han som konstnär på en keramisk verkstad i Lincoln Karlifornien, därefter som frilansande konstnär i San Fansisco och från 1905 som anställd vid en keramikverkstad i Chicago. 
Johan Leveau, som under de sista åren var både sjuklig och fattig, återvände till Sverige på 1920-talet. Då han avled i Uppsala den 14 juli 1926, var han bosatt på Ekeby Tegel- och Kakelfabrik. Några av hans föremål har tillverkats vid St. Eriks Lervarufabriker och finns med i deras kataloger ända fram till slutet av 1930-talet. Johan har även gjort en del arbeten för Upsala Ekeby, då främst medaljonger med bilder av bl.a. Oscar II, Linné och John Ericsson. Den sistnämnde för Scandia Hall i San Fransisco. Hans mest kända verk är en staty över den Amerikanske sjöhjälten John Paul Jones. Ingen känd signatur. 
Annons i dagspressen införd 1880 Annons i dagspressen införd 1888
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012