Josefine Fina Holmqvist 1972-

Josefine Fina Holmqvist född i Alingsås 1972, utbildad vid Kyrkeruds Folkhögskola i Årjäng 1994-96, Konstfack Stockholm 1997-98 samt HDK Göteborg 1996-2001. Sedan 2001 arbetar hon i sin egen ateljé i Västra Frölunda, Göteborg.
Josefine arbetar främst med skulpturala föremål för privat eller offentlig miljö. Ett sammelsurium av tankar och ideér tar sig i slutändan form och bildar skulpturer av sammansatta, ihopfogade enheter. Hennes tillverkning består av skulpturer och är gjorda för både inomhus och utomhusmiljö, dessutom tillverkas en del bruksföremål och hon håller också kursverksamhet.
Hennes arbetsmetoder handlar vanligtvis om att gjuta och sammanfoga och hon har jobbat mycket med att bygga upp större enheter av små beståndsdelar, på olika vis och med olika teman. Efter en workshop i Danmark; Network 2003 på Guldagergård, började hon gjuta tusentals små vita porslinscylindrar som hon satte samman till stora oregelbundna ovala former. Dessa arbeten har vistats bland annat under NCECA i USA, i Albanien och i Danmark.
Metoden att foga samman beståndsdelar har sedan fortsatt och på Red Gate Gallery i Kina arbetade hon bland annat med porslinsavtryck av barndomsminnen/uppväxtmiljö blandat med avtryck av sitt hushållsavfall. Dessa monterades samman till tavlor med mönster tagna från hennes bakgrund - samiska mönster och mönster från Västra Götaland.
Hon har fått ett flertal stipendier och finns representerad på Lerums Kommun, Handelsbanken Stockholm samt Guldagergård, International Ceramic Research Center i Danmark. Hon har haft separatutställningar på Lerverk i Göteborg, Mikaela Willers och Kaolin i Stockholm, Formargruppen Malmö, ReForma Karlstad, Not Quite Fengersfors och Skånekraft i Lund. Hon har också deltagit vid samlingsutställningar i Danmark, Kina, USA, Albanien, Stockholm, Göteborg, Falun m.fl. Josefine är medlem i BUS, KHVC och Ateljé Fältspat. Hennes föremål signeras "Fina".
Exempel på föremål och signatur från Josefine Fina Holmqvist

Textunderlag och bilder: Josefine Fina Holmqvist

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012