Jutta Björkqvist 1958-

Jutta Annika Björkqvist, keramiker född den 17 maj 1958, började tidigt att forma i lera. Efter skulptur- och keramikkurser hos Sune Rehn och Gitte Möller går hon i början av 1980-talet en tvåårig bild- och formlinje på Lunnevads folkhögskola. Hon har även deltagit i workshops med kända keramiker.

1984 grundar Jutta sin keramikverkstad "Juttamik" i Västerås och har sedan dess arbetat med bruksgods och skulpturer i högbränd stengodslera. Många av hennes bruksföremål har en drejad grundform och är sedan formade som skulpturer. Det kan vara allt från kryddströare, äggkoppar och vitlöksgömmor till tomtar, brickor, vaser, fat och skålar.
Försäljningen sker genom konst- och andra butiker som t.ex. Färna Herrgårdsbod, Godsmagasinet Uppsala, Bokbinderiet i Köping och Designtorget i Stockholm. Från 2004 finns både butik och krukmakeriet på Vallby Friluftsmuseum i Västerås. Jutta har, förutom att arbeta med sin egen produktion, även verkat som keramiklärare hos flera studieförbund och folkhögskolor.
"I mina bruksföremål vill jag att handens avtryck ska leva kvar, infästning av handtag gör jag tydligt. Jag vill att användaren av t.ex. mina muggar ska känna och se hur jag dragit handtaget, klämt fast det och slutligen tryckt ett tumgrepp som avlastar lite av vikten när man lyfter muggen. När jag gör i ordning botten på mina skålar, fat, kannor, ljusstakar och muggar tycker jag det blir snyggt med en liten klack, en markering ca ½ cm från botten och under till svarvar jag till en liten spiral i mitten av botten som planas ut närmare fotringen. Detta är min signatur i lika hög grad som stämplar och text. 
Glasyrerna jag använder är så enkla som möjligt och givetvis blyfria för hälsans och miljöns skull. Min favorit är askglasyrer. Jag samlar olika typer av aska och experimenterar med dem. Aska från al som jag får från vår bastuugn är grunden i min basglasyr som återfinns på all min keramik i serien Rustik".
Jutta Björkqvist har varit medlem i kooperativ som bl.a. Pirum Parum i Uppsala och Butik Tussilago i Västerås. Hennes föremål är signerade "Jutta", "JB" eller "Juttamik", från 2004 tillsammans med "Vallby Friluftsmuseum Västerås"
Exempel på föremål och signaturer

Textunderlag och bilder: Jutta Björkqvist

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012