Birger Kaipiainen 1915-1988
John Birger Kaipiainen, född i Björneborg Finland den 1 juli 1915, son till Pekka Juhani Kaipiainen och Maria Amanda Hannus. Birger var lätt handikappad, han drabbades tidigt av Polio men blev felbehandlad på sjukhuset och tvingades gå med käpp i hela sitt liv. Detta var dock inget som hindrade honom från att komma in i konstindustrin.

Han gick sin utbildning på Central School of Art 1934-37 och efter examen anställdes han på Arabia Porslinsfabriks konst- och hantverksavdelning. Där målade han motiv till väggplattor, kannor, vaser och fat.
Efter andra världskriget reste han utomlands, först till Italien där han arbetade på Richard Ginoris Porslinsfabrik i Florens. Det han skapade där hamnade på en utställning i Milano med diplom som följd. Nästa anhalt blev Lidköping och Rörstrands Porslinsfabrik. Där började han 1954 och gjorde främst figurer och figuriner, men även reliefer och fat. Ett av uppdragen var också att resa till New York 1955 och för Rörstrands räkning delta vid en utställning.
1958 lämnar han Rörstrand och Sverige. Han reser istället till Frankrike där han på Julafton 1958 och i närvaro av den finska ambassadpersonalen, gifter sig med Margret "Maggie" Halonen. Året efter återvänder paret till Finland och han återupptar sitt arbete på Arabia. 1966 drabbas hustrun Margret av en allvarlig sjukdom och avlider. Birger fortsätter på Arabia och deltar vid flera uppmärksammade utställningar runt om i världen. Han fick Guldmedalj vid Världsutställningen i Motreal och belönades med professorstitel vid två tillfällen, 1977 och 1981. När han fick sin konstnärspension fortsatte han sitt arbete som frilans till sin död i juli 1988. Birgers föremål är signerade "Birger Kaipiainen" eller "Kaipiainen".
Exempel på signaturer

     
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012