Knut Samuel Andersson 1884-1954
Knut Samuel Andersson, skulptör, konstnär, född i Bankeryd Jönköpings län den 4 augusti 1884, son till Otto Daniel Andersson och Amanda Olivia Agrell. Utbildad på Tekniska Skolan i Jönköping samt på Tekniska Aftonskolan i Stockholm. Efter studier och praktik i Stockholm och med ett resestipendium, kunde han bege sig till München där han sedan stannade i 20 år.
1912 inleddes de Tyska studierna i Deberitz Privatakademi, därefter fortsatte han till Staatliche Akademie für Angewande Kunst och blev 1915 medarbetare till Kraus, Siedler och Wackerle. 

Efter första världskriget bestämde han sig för att stå på egna ben. Han stannade kvar i Tyskland och fick också en hel del dekorationsuppdrag, bl.a. för Cherubinteatern i München och Victoriateatern i Pforzheim. Vidare kan nämnas dekorationer i trapphuset på Heidelbergs Universitet, fasad- och gårdsskulpturer för privathus i München och Dortmund, samt utsmyckningar av stora Tyska och Italienska oceanångare.
Knut Samuel Andersson återvände hem till Sverige 1934 och har efter hemkomsten utfört dopfuntar för kyrkorna i Guldsmedshyttan och Smålandsstenar, en kristusbild i Viby kyrka, en brunnsskulptur utanför Apoteket Hägern i Stockholm, en fontän i Västervik, Justitiaskulpturen vid Östersunds Tingshus, Fågel Fenix utanför Norrköpings brandstation m.fl. Han finns  också representerad i Münchens Stadsgalleri med den 7-delade valnötssskulpturen "Musicerande Änglar". Knut Samuel Andersson avled på Lidingö den 28 januari 1954. Hur han signerade sin konst, är okänt.
t.v. en figurkomposition samt skulpturen "Justitia" utanför Tingshuset i Östersund.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012