AB Larsson & Christoffersson Helsingborg 1895-1958
Helsingborgs Gravkrans- och Liksvepningsfabrik som företaget inledningsvis hette, startades 1895 av Carl Edvard Larsson och Nils Christoffersson. Företaget byter namn till Helsingborgs Gravkransfabrik Larsson & Christofferson 1898 och fungerade därefter som en mindre grossistverksamhet med försäljning av begravningsartiklar och blomkrukor till trädgårdsmästare. När Nils Christoffersson avlider år 1900 ersätts han av Walfrid Johansson. Samtidigt förkortas företagsnamnet till AB Larsson & Christofferson, med Larsson som företagsledare och ensam ägare.
Företaget gick bra och de hade snart vuxit ur sina lokaler. I början av 1900-talet flyttade till större lokaler på Prästgatan i Helsingborg, men redan 1906 byggdes lokalerna om och gjordes ytterligare något större. Larsson fortsätter att utvidga verksamheten och istället för att som tidigare köpa in halvfabrikat, då framförallt från Andersson & Johansson i Höganäs, startar han egen tillverkning. Produktionen bestod av blomkrukor, vaser och fat i keramik m.m, ofta anpassade för blomsterarrangemang till begravningsbranschen. Han hade dessutom försäljning av blomkorgar och konstgjorda blommor till samma bransch. 
Perioden 1911-13 hade Larsson god hjälp av sin son Carl Gunnar Leide (1893-1974), en person med god insyn i begravningsbranchen, bl.a. som ordförande i Svenska Likkistfabrikernas Förening. När Larsson & Christoffersson ombildas till Aktiebolag 1913 lämnar Leide fabriken under en period för andra uppdrag. 1919 är han tillbaka och 21 år senare, 1940, övertar han själv verksamheten. Som driftschef för anställs Carl E. Larssons brorson Harry Larsson. Driften pågick därefter fram till 1958, hela tiden med Leide som VD. Avregistreringen av företaget gjordes dock inte förrän 1965. Som mest arbetade ett hundratal personer i verksamheten.
Fotnot:
Carl Gunnar Leide var son till Carl E. Larsson och tillsammans med sina två bröder tog han sig släktnamnet Leide. Informationen tillhandahållen av Sven-Olof Lorentzen, barnbarn till Leide.
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012