AB Lertuppen Västerås 1962 - 1976
Aimo Nietosvuori, född 26 februari 1933 i Asikkala Finland, avslutar sina studier vid Real- och Reklamskolorna och reser till Sverige. Han är 18 år gammal när han kommer till Örebro, där studerar han keramik på kvällstid under ledning av Ernst Hörnfeldt. Hörnfeldt som i grunden är norrlänning talar Finska "Meän Kieli" och tack vare honom lär sig Aimo det svenska språket mycket snabbare.
Officiell Logo 1963
Aimo stannar hos Hörnfeldt från hösten 1951 till våren 1957. Det var inte bara för att studera keramik han stannade, utan också för att hjälpa Hörnfeldt som då var sjuklig. Det var under den tiden Aimo lade grunden till sitt keramikkunnande. Efter tiden i Örebro flyttar han till Borås där han får kontakt med två lokala keramiker, samtidigt har han också bildat familj.
1962 flyttade Aimo till Västerås och direkt efter flytten köpte han egen ugn och drejskiva. Han hade hade sin ateljé i en källarlokal där han tillbringade sin fritid åt att öva och förestå keramikkurser. Redan då sålde han en del produkter till en presentaffären Nyttovara och tack vare ägaren till butiken, Elsa Danielsson, lyckades han skapa ”Västeråstuppen”. Den blev snabbt populär och anammades även av kommunen, de köpte massor av tuppar. Lertuppens största succé var ändå ljuslyktorna, de såldes i mängder till bl.a. NK, Pub, Duka, Erik Hezelius och ett stort antal handarbetsaffärer runt om i landet.
Don Quiyote - 1972
Aimos produktion växte och han tvingades flytta till större lokaler flera gånger. Han ombildade sin rörelse till Aktiebolag och döpte det till Lertuppen. Han hade ett stort antal återförsäljare, de flesta i mellersta Sverige men också i andra delar av landet. Aimo hade hittat en produkt som var både lättsåld och popular, dessutom passade den in överallt. Hans kurser i keramik fortsatte ytterligare en tid och bland deltagarna fanns hemmafruar, pensionärer, barn, neurosedynskadade och dövstumma. 
Keramiken tog till slut upp alla hans tid och keramikkurserna lades ner. Han hade en ateljé vid Badhusgatan i centrala Västerås ett stenkast från torget, samt egen butik vid Kungsgatan, den gatan som leder från torget över Svartån. I den butiken såldes bara hans egna produkter. Aimo hade också börjat anställa folk och i mitten av 1960-talet var de förutom han själv, 5 personer.
1967 hade Aimo en utställning i samband med varuhuset Sigmas öppnande och där fick en representant från Jie syn på Aimos produkter. Representanten blev intresserad och rapporterade tillbaka till Jie i Skåne varvid Aimo blev inbjuden på besök. Jie köpte ett par skisser av Aimo för 400 kr per styck. Den ena, en ljuslykta blev en storsäljare och tillverkades under 10 års tid.  
Därefter besökte Aimo ofta Jie's fabrik i Skåne och de etablerade ett nära samarbete. Aimo skapade modeller för Jie och tillverkade varor som Jie sedan sålde vidare, samtidigt som han försökte klara av alla beställningar han hade till sina egna kunder. Allt slutar med att Jie ber Aimo att flytta till Skåne och börja arbeta där, de köper hans firma Lertuppen och från 1976 arbetar han som formgivare hos Jie.

Fotografier och Annonser
Aimo Nietosvuori
Ateljén 1965
Ateljén 1968
Grupp 70 i Ateljén 1970
Västeråstuppen - Logga 1967
Medarbetare 1972
Annons 1971
Ateljén 1965
Mässa i Västerås 1972 - Lertuppens Monter

Exempel på föremål från Lertuppen

Den äldsta, fortfarande ”levande” produkten för LERTUPPEN. Den skapades 1962 och blev snabbt populär, en popularitet som håller i sig än idag. Den minsta är bara 1 cm hög medan de större kan vara 7-8 cm. Kallades "Fingertomten" eftersom de byggdes på pekfingret.

Häst med Ryttare Ljuslykta Lejonet Freddy
Julgranskulor Urna / Ljusstake Kåsa
Törnrosa Slott som Ljuslykta Kåsa Ljuslyktor med handgjord dekor
Rakurelief 1972 Fotbollslag Påskägg
Keramikskyltarna var storsäljare Tomtar Ljuslykta med handgjord dekor
Ljuslyktor Elektriska Jugendrelief Raku Skål
Dam och Herre "Kristall" Skål med händer

Signaturer Lertuppen
Aimo Lertuppen Aimo Lertuppen Västerås Stämpel

     Textunderlag och bilder: Aimo Nietosvuori

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012