Nils Castegren 1903-1985

Nils Oskar Castegren, keramiker och skulptör, född i Högsby Kalmar län den 1 december 1903, son till Knut Axel Castegren och Jeny Maria Teresia Löfstedt, från 1930 gift med Berta Ingeborg (1904-92).
Knallen
Nils har väl gjort sig mest känd för skulpturen "Knallen" som idag kan betraktas som symbol för den handel som knallarna stod för under flera århundraden. Castegrens "knalle" gjöts av Borås Metallgjuteri för första gången 1949 och sedan dess har tillverkningen flyttats vidare, först till Viskafors för att slutligen hamna i Lammhult. Idag tillverkas allt från själva stayetten till slips- och kavajnålar, visitkortshållare och manchettknappar med knallemotiv. Dessa används sedan av bl.a. Borås Iindustri och Handelsklubb för utdelning till företagare och föredragshållare. Man skulle kunna säga att Knallen har samma symboliska värde som Dalahästen har för Dalarna.
Även om Nils Castegren gjort sig mest känd för knallen, så gjorde han även andra föremål. Det kunde vara figurer och figuriner i terrakotta samt djur och småstatyetter i brons. Nils var sedan många år bosatt i Marstrand och där avled han också den 5 januari 1985. Hans föremål signerades "NC", "N.Castegren" eller "Castegren".
Exempel på signaturer

      
 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012