Otto Strandman 1871-1960

Otto Waldemar Strandman, skulptör och konstnär född i Göteborg den 26 december 1871, son till målarmästare Per Axel Strandman f. 1820 och Sofia Augusta Engström f. 1846. Redan som liten pojke visade han sina färdigheter genom att modellera förbluffande välgjorda leksaksdjur av vanligt klister. När han sedan tröttnat på klister började han istället att göra hästar, tigrar och elefanter i vax.
Efter en kort studietid i Göteborg reser Otto till Stockholm där han träffar sin första hustru med vilken han gifter sig på 1890-talet. Han fortsatte sin utbildning på Konstakademin i Stockholm 1891-95 och under den perioden belönades han med den Kungliga medaljen. 1896 gjorde han konstverket "Kyssen" och 1898 kvinnofiguren "Längtan". I januari 1899 tog han med sig sin unga fru och reste till Paris och framför allt Italien, där stannade paret till 1905. Otto gjorde även resor till Spanien och Afrika, allt finansierat av stipendium från Sverige.
1905 är paret Strandman tillbaka i Sverige och på Gamla Kungsholmsbrogatan i Stockholm öppnar han sin ateljé. Otto tog även ett extraarbete som lärare på Tekniska Skolan. Men bara något år senare reser de tillbaka ut i Europa, först till Lützen där han skulle fullborda ett reliefarbete, därefter "hem" till Rom.
Otto skiljer sig från sin första fru i början av 1910-talet och gifter om sig med Ebba Hildegard Sturzen-Becker den 18 maj 1916. Han lämnar samtidigt ateljén på Gamla Kungsholmsbrogatan och bosätter sig med Ebba på annan adress efter samma gata. Med undantag av ungdomsårens klister och vax, så arbetade Otto i gips, brons, silver och sten. Bland hans arbeten kan nämnas en stor Gustaf Adolfrelief som han gjorde med hjälp av en gipsmodell av Gustaf Adolfkapellets gavel. Otto gjorde två porträttmedaljonger av Brukspatron Benedicks på Gysinge och hans hustru, en porträttbyst av sin första fru och en vacker fontängrupp som senare ställdes ut i München m.m. Förutom detta så målade han också tavlor.
Bild från Ottos ateljé i Stockholm 1907
Otto med första hustrun i bostaden 1907

Ottos hustru Ebba avlider i Stockholm den 25 maj 1959 och bara ett år senare, den 26 juli 1960 dör Otto på samma adress i Stockholm. Otto finns representerad på Trelleborgs, Norrköpings och Västerås Muséer, Kungliga biblioteket i Stockholm samt på Nationalmuseum m.fl. Hans föremål är signerade "Otto Strandman".

Exempel på signatur

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012