Harry Klaj Oxenblå 1960-
Harry är keramiker med verksamhet i Höganäs. Han föddes som Roger Nilsson och bestämde sig redan vid 15 års ålder att satsa på keramikyrket. Det föll sig naturligt då fadern var keramikern Henning Nilsson. Harry ville ta tillvara på sin faderns kunskaper och fick hos honom sin keramikutbildning. Det var en naturlig skola med fria tyglar, där kunde han utveckla sin fantasi och formspråk. Behövdes hjälp och vägledning fanns alltid fadern tillhands. I verkstaden skapar Harry traditionell konstkeramik, främst vaser, urnor, skålar och fat, först med faderns glasyrer och sedan med egna. Utvecklingen har gått från vas & skål till drejade skulpturer ex droppformen, frukter, djur, handfat, fågelholkar, smultronstrå. Det Harry är känd för, är mångsidighet i form och glasyr.

Vid Hennings bortgång fortsatte Harry tillverkningen i verkstaden nu under namnet Oxenblå Konstkeramik. Han drejar och skulpterar i stengodslera ofta med utgångspunkt från egna idéer och impulser och täcker föremålen med egna glasyrer. Föremålen är hantverksmässigt tillverkade och i de flesta fall unika. År 2009 öppnade Harry eget Galleri i en av gamla stenkärlsfabrikens lokaler och från februari 2021 återfinns både galleri och tillverkning vid föräldrahemmet på Kullagatan 109. Där samlas allt på en plats, verkstad, galleri, skulpturpark och bostad.
Den första tiden djupsignerade Harry sina verk med Roger Nilsson i kursiv skrivstil därefter med RN i centrum av fotkanten med Höganäs månad och år runtom. Efter namnbytet signeras verken med Oxenblå eller med en cirkel och ett X innei på mindre föremål. 
Namnet Oxenblå kommer från en glasyr som Harry skapat och är en utveckling av faderns Oxblodsglasyr. Namnet Klaj är Svengelska för lera, en nygammal teknik som kom till av en slump då lerkranen byttes från mörk till ljus lera.
Mer info: Henning Nilsson - Vincent Nilsson
Exempel på föremål tillverkade av Harry Klaj Oxenblå

Äpplaholk Äpplekanna
Handfat Obblom

Text och bildkälla: Harry Klaj Oxenblå

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012