Rósanna Ingólfsdóttir Welding 1956-
Rósanna Ingólfsdóttir Welding, född 1956 på en vulkanisk ö i Nordatlanten utanför Island. Hon är utbildad i Norge 1976-80, därefter egen verkstad i Norge. 1985 flyttar hon till Sverige och öppnar egen ateljé "Rósannas Keramik" i Kärna utanför Kungälv. Hon studerar också vidare på HDK i Göteborg 1997-98 samt hösten 2008. Hon har även gått kurs i Wallåkra i konsten att dreja stort.

Rósannas tillverkning består främst av stora skulpturer och reliefer, det mesta unikt, hon har tidigare även tillverkat bruksföremål. Hon har också gjort en del lyckade experiment med lera kombinerat med andra material, men upplever att ugnen är en begränsning storleksmässigt. Hon har också genomfört en del intressanta uppdrag, som t.ex. en gåva till Kronprinsessan Victoria när hon besökte Kungälv under "Fästningarnas Fest " 2008.
I och med den ekonomiska kraschen 2008, tog hon ledigt från keramiken i ett och ett halvt år och arbetade då inom vården. Under den perioden färdigställde hon en bok om Raku som kommer ut så snart hon hittar en förläggare, dessutom gjorde hon färdigt ”färgsystem för keramiker” en pallet hon arbetat med under många år.
Rósanna har bl.a. deltagit vid separatutställning på Kungälvs konsthall, där samarbetade hon med Kungälvsförfattarna och kulturprofilerna Harry och Kerstin Berg. Deras rika författar/historia/gärning låg sedan till grund för hennes arbete inför utställningen. 
Hon har även haft separatutställningar på Kristiansund Kunstforening samt Projektrom 28 Myseni i Norge, Listasalurinn Vestmannaeyjar på Island, Surte Glasruksmuseum, Föreningen Norden och Galleri Fenix i Göteborg m.fl. Hon har medverkat vid samlingsutställningar på flera platser i Sverige och är medlem i Konstnärernas kollektivverkstad GBG, Konstvandring Södra Bohuslän och VSBK. Rósanna är representerad vid Kungälvs kommun, Gunnareds Stadsdelsnämnd, Eimskip Island, Göteborg kex, Kulturnämden Heimaey /Island samt vid en del konstföreningar. Signeringarna hon använder/har använt är " Rósanna", "R.Welding" eller "RI".
Exempel på föremål och signaturer av Rósanna Ingólfsdóttir Welding

Textunderlag och bilder: Rósanna Ingólfsdóttir Welding

 


Googlesök bara på signaturer.se           

Ronnie Gustafsson © 2012